08/27/15 17:07
(http://pik.bg)

Рашидов: Нашата цел е да активираме културния обмен между Полша и България

Рашидов: Нашата цел е да активираме културния обмен между Полша и България

Нашата цел е повече да активираме контактите и културния обмен между Полша и България. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов, по време на среща с Малгожата Омиляновска, министър на културата и националното наследство на Полша.

„Полша има много силни традиции в много области на културата. Като започнем от тяхната история и стигнем до съвременната им култура, която е силна и водеща“, обясни той. Рашидов посочи, че през 80-те години е бил на симпозиуми в Полша и е работил с много негови колеги скулптури, както и, че е печелил много награди за скулптура. Той уточни, че с полската му колежка са стари приятели и колеги.

По думите му е прекрасно, че имат възможността да работят и в комисиите по култура в ЕС и в Съвета на министрите. „Разбира се, прекрасни срещи имаме с колежката. Винаги сме говорили на един и същи разбираем език. Много често имаме общи тези и позиции. И да не забравяме, че между България и Полша отношенията винаги са били прекрасни и приятелски“, обясни той. Министърът каза, че е много важно да има обмен на култура между България и Полша.

„В Полша са много силни в театъра и са много добри в киното. Имат прекрасни съвременни модерни художници, прекрасна литература“, посочи Рашидов. По думите му той се е похвалил скоро с българската изложба в Лувъра и посочи, че е намерил класация за най-добрите експозиции на 2015 година в едно списание, където е посочено, че най-добрата изложба е именно българската тракийска изложба в Лувър.

„В момента, част от тези произведения са от музея Пол Гети“, каза той. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване