08/27/15 14:52
(http://pik.bg)

Реставрират стените на крепостта "Кракра", разрушени по време на земетресението

Реставрират стените на крепостта "Кракра", разрушени по време на земетресението

В Перник тече реставрация и консервация на оригиналните стени на крепостта на Кракра. Обрушени камъни има по цялата дължина на крепостната стена. Поискано е разрешение от Института за недвижимо културно наследство за възстановяване на градежа в истинския му вид, съобщиха от Регионалния исторически музей, предаде БНР.

Надграждането на оригиналния крепостен зид е направено през 70-ге години на миналия век след археологическото проучване на хълма. По време на земетресението преди три години и в резултат на атмосферните влияния, значителна част от камъните по оригиналния зид са паднали. На места по стената има дупки с размери от 3 до 5 квадратни метра.

В момента екип под ръководството на уредника в музея Здравка Петрова извършва аварийно-възстановителни действия на крепостта. В екипа, който поправя пораженията има и майстор каменоделец. Камъни са изпопадали не само от външния зид, но и от вътрешните помещения и черквите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване