08/27/15 04:45
(http://pik.bg)

Световните медии за нас: България търси енергийна стбалинсот в Туркменистан и национална сигурност по границите си

Световните медии за нас: България търси енергийна стбалинсот в Туркменистан и национална сигурност по границите си

Транскаспийският газопровод ще позволи на Туркменистан да доставя газ на България чрез интерконектрони връзки с Турция и Гърция. Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов в Ашхабад, предаде AKIpress, пише "Фокус". Борисов нарече това „сериозна стъпка към постигането на диверсификация на доставките на газ за България“ и изрази интерес в участието на български компании в областта на производството на петрол в Туркменистан.

В Ашхабад приключиха преговорите между министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Двамата отбелязаха пред журналисти, че отношенията между двете държави са дружествени, основани на равноправие и взаимно уважение, предаде Нефть России.

По време на преговорите между двамата са били обсъдени перспективите пред двустранните отношения. Подписани да били и редица важни документи за сътрудничество между двете държави –в сферите на икономиката, енергетиката, туризма, строителството, медицината и фармацевтиката, селското стопанство, текстилната промишленост и инвестициите. 
Преговорите демонстрират готовността на Туркменистан и България да си сътрудничат в името на глобалната енергийна сигурност и за диверсификацията на енергийните потоци. Широки перспективи за партньорство се откриват и в транспорта и особено в развитието на транзитно-транспортните коридори между Азия и Европа.

Според Бердимухамедов България може да служи като „мост“ в сътрудничеството между Туркменистан и Европейския съюз.

Според заместник министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш външните граници на Шенгенското пространство трябва да бъдат затворени незабавно заради огромния приток на бежанци и те да бъдат защитавани от НАТО, предаде унгарската информационна агенция Origo.
"Ако погледнете картата, Шенген има специфична форма. Както виждаме Гърция е част от него, но е изолирана, докато по пътя на мигрантите пред следващата граница - тази Унгария, стоят българската и македонската армии. Под въпрос е дали македонската или българската армия не се нуждаят повече от помощта на НАТО" - каза във вторник Андрей Бабиш във връзка с бежанската криза в Прага пред журналисти. Той подчерта, че ако защитата на границите на Шенген е непосилна за страните от региона то проблемът трябва да се разглежда на по-високо ниво. „Мигрантите трябва да предвидят това, че не могат да дойдат при нас, за да бъдат безработни и само да получават получавате социални помощи", подчерта чешкият политик.
Чешкият вицепремиер изказва мнение, че е нужно да се построи на подходящо място огромен бежански лагер, където да се подбират тези мигранти, които наистина се нуждаят от помощ. "Трябва да се отделят тези бежанци, които наистина се нуждаят от помощ, особено майките с децата си, от тези , които идват чисто и просто по икономически причини" - обясни Бабиш.
Тежко въоръжение за новосъздадено военно съединение пристигна в България , като част от увеличаващите се усилия на американските морски пехотинци да сдържат руската агресия в Източна Европа, пише Corps Marine Times .

Танкове, артилерия и друго оборудване пристигнаха на тренировъчния полигон в Ново село,10 дни, след като пристигнаха в Бремерхавен, Германия и пропътуваха с влак около 2000 километъра до крайната си дестинация.
Новопристигналото въоръжение включва 4 танка „Абрамс“, три гаубици и 6 леки бронирани автомобила.

Двама българи загинаха при тежка катастрофа на международния път Ниш-Димитровград, предаде сръбската национална телевизия RTS. Инцидентът е станал снощи на околовръстния път край Пирот. Според съобщението на полицията починали са двама български граждани, а са пострадали четирима турски. Катастрофата е станала когато автомобилът, марка Ауди, в който са пътували българите е изпреварвал трактор и е ударил в автомобила, марка Фолксваген, който се е движил в насрещната посока. Трима от пострадалите турски граждани са пострадали леко, а шофьорът на автомобила е получил тежки наранявания. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване