08/27/15 22:55
(http://www.klassa.bg/)

Смартфонът ни показва къде ни трябва винетка

 От следващата година през смартфони и други мобилни устройства, работещи с интернет ще можем да виждаме по кои пътища в страната трябва да пътуваме с винетка. Това ще стане възможно с пускането от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) на нова система за електронни административни услуги. Справката ще се осъществява през сайта на ведомството и ще бъде във вид на географска карта.

 

Проектът се реализира по ОП „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Системата ще дава на пътуващите информация и

 

за крайпътните заведения и бензиностанциите

 

по маршрута.

 

По-голямата част от услугите в електронната система ще бъде насочена към бизнеса. Фирмите ще имат възможност да подават заявления онлайн за строеж и пускане в експлоатация на билбордове. През сайта на агенцията предприемачите ще могат да научават и къде има свободни зони за такива съоръжения. Чрез сайта на АПИ ще може да се прави справка за всяко рекламно съоръжение - кога е издадено разрешението за изграждането му, докога е валидно.

 

В системата ще има и ГИС базиран електронен регистър за подземни или надземни линейни съоръжения - оптични кабели, газопроводи, водопроводи. От него ще може да се получи информация за вида на съоръжението, каква е неговата дължина, кой го стопанисва. Според експерти той ще е много полезен за строителите, като ще им спести забавянето от „изникването” на различни неотбелязани съоръжения на обекта.

 

Регистърът ще дава информация и за маршрута, по който

 

извънгабаритните и свръхтежките пътни превозни средства

 

ще може да преминат в зависимост от техните размери. Целта е по възможност да се избегнат пътищата от най-нисък клас, които биха се разбили веднага от преминаването на много тежки камиони.

 

„За целта ще бъде разработен и оn-line калкулатор. Използвайки го превозвачите на такива товари ще могат много бързо да пресметнат каква такса е необходимо да заплатят за преминаването по пътната мрежа”, обясни ръководителят на проекта инж. Георги Златев от АПИ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване