08/27/15 02:45
(http://pik.bg)

Счупване на врата довело до мигновената смърт на изгубилия се в Рила млад мъж

Счупване на врата довело до мигновената смърт на изгубилия се в Рила млад мъж

Счупване на врата е причината за смъртта на 21-годишния Мехмед, изгубил се в района на връх Белмекен. Това заявиха от полицията в Пазарджик след направената от съдебен лекар аутопсия. В заключението на съдебно-медицинската експертиза се констатира, че мъжът е получил травматично увреждане на гръбначния стълб, което е довело до смъртта му. Д-р Ангел Фингаров, патоанатом от Областната болница в Пазарджик, обясни, че най-вероятно младежът е тичал, подплашен от диво животно. Бягал е хаотично и се е претъркулнал в района на един от скатовете в местността. Паднал е по очи до ръба на една 300-метрова пропаст, като при падането си е ударил главата, счупил е първи прешлен, който веднага спира връзката с гръбначния мозък и смъртта е настъпила за веднага. Той уточни, че тялото на мъжа е било подгизнало във вода заради падналия дъжд, а кофите с боровинки, които е носил, са били на 200 метра от него. Според Фингаров е нямало как мъжът да оцелее, дори и родителите му да са били с него, тъй като подобен удар в главата е несъвместим с живота. По-рано през деня бе извършена тройна съдебно-медицинска експертиза.

По повод инцидента е образувано е досъдебното производство за склоняване към самоубийство, посочи говорителят на Окръжна прокуратура-Пазарджик Димитрия Ганчева. Тя обясни, че когато има труп, при който не е изяснена причината за смъртта, но няма първоначални данни за насилие, се работи по версия за склоняване към самоубийство срещу неизвестен извършител по чл. 127 от Наказателния кодекс. По думите й, това е чисто работна хипотеза, за да бъдат изяснени всички факти, довели до леталния изход на момчето, трябва да бъде проведено разследване и това трябва да стане в рамките на образувано досъдебно производство и затова то е образувано по чл. 127 от НК, така няма да се води разследване за убийство, защото данни за насилие при този случай няма. Ганчева добави, че предстои експертизата и на вещите лица, които да изготвят цялостната съдебно-медицинска експертиза, която да бъде предоставена на разследващите, но в случай, че се установят данни, различни от първоначалната версия за ненасилствена смърт, е възможно разследването да се поеме от Окръжна прокуратура – Пазарджик. 

21-годишният мъж бе открит мъртъв, след 4-дневно издирване в района на връх Белмекен. Тялото на студента бе намерено в обедните часове на 25 август в местността „Яденица“ на километри от мястото под върха в Рила, в ниската част на един от склоновете. Сигналът за изгубилия се мъж е подаден в 19.20 часа в събота от роднини на мъжа, който е от велинградското село Света Петка. Оттогава водачи спасители от Планинска спасителна служба с кучета спасители претърсваха района, заедно с доброволци и служители на „Пожарна безопасност и защита на населението”. В търсенето участваха близо 300 души. Търсенето на мъжа в първите дни от спасителната акция бе затруднено от мъглата в района, и от мокрия и пресечен терен. Тялото на мъжа бе открито от местни жители, които са събирали горски плодове в местността. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване