08/28/15 07:06
(http://www.dnevnik.bg/)

В София ползващите колела като основно превозно средство се увеличиха със 140%


С около 140 % (или средно 1,4 пъти) са се увеличили велосипедистите по улиците на столицата за три години, а на доста ключови места ръстът е дори двоен. Нараснал е значимо и броят на хората, които използват колелото като основно средство за придвижване до работното място или училище в делничните дни, а не само за раздвижване в парка в почивните дни.

Това показват данните от преброяването на велосипедистите през май и юли месец 2015 г. и сравнението им с първото подобно преброяване през 2012 г. Предстои още един финален етап от тазгодишното преброяване, което ще е през октомври.

Средно увеличение през месец юли 2015 г. в делничен ден е 139%, а в празничен - 143% в пиков час. От първите два етапа на преброяването през 2015 г. става ясно още, че има и почти двойно увеличение на велосипедистите на "Лъвов мост" след реконструкцията му (171% делник, 194% празник). Над два пъти е увеличението в празничен ден в Борисова градина (212%) и на кръстовището на ул. "П.Евтимий" и бул. "Витоша" (237%). В делничен ден през Борисова градина велосипедистите са се увеличили над средното за града (със 170%).

Над два пъти е скочила използваемостта на велоалеята от кв. "Надежда" до центъра, която беше завършена през 2012 г. по време на първото преброяване.

Леко е нараснал делът на жените-велосипедисти – от 13.8% на 15.2%

"Хубаво е столична общината да вземе предвид данните от проучването на "Велоеволюция", които показват текущите натоварвания по ключови за велосипедистите кръстовища и улици, потенциалът на велопотоците и да ги отичита, когато изготвят новата градска инфраструктура," обяснява един от авторите на проучването архитект Петя Донева за "Дневник". За пример за проблемно място за велосипедистите тя дава кръстовището на бул. "Евлоги Георгиев" и ул. "Патриарх Евтимий" заради трудното пресичане. По думите й това може да се оправи, за да се улесни преминаването им и да не създава риск от произшествия.

От сдружението обясняват значителната разлика с майското преброяване, когато се отчита двойно и тройно нарастване (дори и на места четворно) с колебанията на атмосферните условия. Тази година през май времето беше сухо и слънчево, докато през 2012 г. беше облачно и в дните преди преброяването имаше леки превалявания, подчертават от "Велоеволюция и коментират, че това показва зависимостта на този вид транспорт от атмосферните условия.

  10-те най-натоварени вело-точки в София:

– Цар Борис III и Гешов (макс. 278 вел./пиков час, делник)
– Евл.Георгиев и Гр.Игнатиев (макс. 215 вел./пиков час, празник)
– Орлов мост (макс. 174 вел./пиков час, делник)
– Борисова градина (макс. 256 вел./пиков час, празник)
– Руски паметник (макс. 144 вел./пиков час, делник)
– Опълченска и Ал.Стамболийски (макс. 117 вел./пиков час, делник)
– България и Гешов (макс. 170 вел./пиков час, делник)
– Евл.Георгиев и Оборище (макс. 92 вел./пиков час, делник)
– Лъвов мост (макс. 89 вел./пиков час, делник)
Как общината може да използва данните

Неравномерното натоварване с велосипедисти по различните направления в града демонстрира какъв е ефектът от наличната вело-инфраструктура, коментират от "Велоеволюция". Според тях това налага и конкретни мерки за насърчаване на велотранспорта.

От организацията посочват, че новите им данни красноречиво показват кои са най-значимите велосипедни трасета в София; какви са тенденциите, с които велоинфраструктура трябва да се съобрази още в идните години; потенциалът на конкретни велоалеи за привличане на велосипедисти.

По-натоварените направления за градските колоездачи могат да станат по-приоритетни за изпълнение на велосипедната инфраструктура и за поддръжка на съществуващата такава, съветват от "Велоеволюция".

Статистиката им дава възможност да се изчисли нарастването на велосипедния трафик, ако информацията се събира периодично. Затова те съветват тези преброявания да се правят на 2-3 години, за да се проследят тенденциите в развитието на велосипедния транспорт по определени критерии.

Редно е да се наблюдава дали се използва изградената вече вело-инфраструктура и да се вземат решения за подобряването й, коментират още от сдружението.

Проучването им дава възможност да се проследят резултатите от велосипедната политика на града и при необходимост да се внесат корекции

Допълнителната информация може да бъде от ползва при провеждане на кампании за популяризиране на велосипедния транспорт и подобряване на пътната безопасност – както от общински структури, така и от неправителствени организации и частни компании.
Проектът "Велоданни за София" на "Велоеволюция" за планираните велопреброявания заедно с велобученията са осъществени с финансовата подкрепа на програма "Европа 2015" на Столична община. Това е резултат от усилията на сдружението да ангажира общинските власти с конкретни стъпки за насърчаване на велосипедния транспорт.

През октомври 2015 г., извън рамките на проекта, организацията ще завърши годишното преброяване на велосипедните потоци. В края на годината ще бъде достъпен и окончателният анализ. Всички данни ще бъдат достъпни в електронен вид за интересуващите се представители на Столичния общински съвет и администрацията, както и за изследователи, студенти и заинтересовани граждани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване