08/28/15 07:11
(http://www.klassa.bg/)

Израелска компания замества захарта с наночастици, покрити със захар

 Захарта е най-големият враг на диетичното хранене, пишеPopular Science. Вкусната съставка може да бъде намерена в много храни и напитки, дори в такива, които нямат сладък вкус, и това е една от причините за епидемичните размери на затлъстяването в Съединените щати, а и извън тях. Израелската стартираща компания DouxMatok е изобретила начин да достави захар така, че езикът да усети същата сладост, но тялото да приеме само половината количество захар. 
Според патента методът се базира на безвредни частици - зрънца от целулоза или кварц (основна съставка на пясъка и често срещана добавка в храните), които са покрити със захар. Наночастиците са толкова малки, че езикът не може да ги усети, но те му доставят усещане за сладост. Вкусът е като на цяла порция захар, но тялото абсорбира само покритието, а наночастиците не се усвояват. Те не се разтварят във вода, така че запазват целостта и ефективността си дори в напитка. 
В резултат количеството захар, необходимо за овкусяване на храната се намалява с между 25 и 50 процента. Основателите на DouxMatok сравняват метода с приема на лекарства. По-малко количество от активното вещество е необходимо при прилагане директно в частта на тялото, където е най-ефективно. Компанията вече тества технологията с производители и има версия, която може да се използва в торти или газирани напитки. Все още няма информация за цената и начина, по който продуктът ще се предлага на пазара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване