08/28/15 12:18
(http://pik.bg)

Икономист: Фактът, че депозитите в банките у нас преминаха сумата от 60 млрд. лв., носи положителна перспектива

Икономист: Фактът, че депозитите в банките у нас преминаха сумата от 60 млрд. лв., носи положителна перспектива

Фактът, че депозитите в банките у нас преминаха сумата от 60 млрд. лв. носи положителна перспектива. Те представляват близо 72% от брутния вътрешен продукт на България. Това каза за "Фокус” икономистът професор Андрей Захариев.

„Това е перспектива, която на фона на миналата само преди година буря в системата на търговските банки в България, свързана със затварянето на една от системните банки, тези които държат голям пазарен дял, а именно КТБ, означава, че имаме едно успокояване. Имаме позитивна перспектива в очите на българските спестители, като доверие в нашата банкова система. На практика, на годишна база, увеличението на депозитите е с почти 5 % , точното число е 4.8% и голяма част от парите, които стоят зад това увеличение, са свързани с фирмени влогове, фирмени депозити. Имаме всъщност едно очаквано развитие на факта, че българската икономика през тази година за първи път отчита по-високи темпове на растеж”, коментира специалистът.

Той обясни, че по-високите темпове означават, че в българския бизнес има вливане на повече пари, а в същото време има и реализиране на мащабни проекти, финансирани от еврофондове. „Когато тези сертифицирани разходи бъдат окончателно разплатени, изпълнителите по тези проекти намират по своите фирмени сметки свежите евро пари, които след това се обхващат като нови депозити и влогове. Българската банкова система дава ясен позитивен знак, знак за стабилност , знак за нова положителна перспектива. Съчетано с новината от това лято за стартиране на процедура, свързана с подготовката на страната ни за членство в Еврозоната, това може да бъде отчетено като добър сигнал, че посоката е правилна и българската банкова система има необходимите ресурси за подготовка за приемане в Еврозоната”, каза още професор Андрей Захариев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване