08/28/15 07:00
(http://www.klassa.bg/)

Обраха диамантеното хранилище на Русия

 От руското държавно хранилище за скъпоценни метали изчезнаха няколко крупни диаманта, а други са заменени с по-нискокачествени камъни, информира вчера в. “Комерсант”, позовавайки се на два източника. По данни на изданието за липсата е алармирало архангелското дружество “Севералмаз”.
От компанията твърдят, че част от предадените на държавното хранилище за задължителна сортировка елмази с общо тегло от 150 000 карата са били заменени с по-лоши, а други изобщо са изчезнали. Липс­ва­щите диаманти били с минимална застрахователна стойност от 500 000 долара, но от дружеството твърдят, че пазарната им цена е десетки пъти по-висока. В момента случаят се проверява от комисия на финансовото министерство и на Държавния фонд за скъпоценни метали. “Ако кражбата бъде потвърдена, ще се вдигне голям скандал и ще бъде нанесен силен удар върху репутацията на хранилището”, прогнозира “Комерсант”. Друг източник на изданието уточнява, че става дума за 4 елмаза, единият от които тежал повече от 23 карата. По закон скъпоценни камъни с такъв размер се продават само на търг.  
 От финансовото министерство отказват да коментират случая, а от държавното хранилище заявиха, че “това е обикновен работен момент между два стопански субекта”. Пресата уточнява, че Държавният фонд за скъпоценни метали се занимава на търговска основа със сортиране на диамантен материал, като услугите му се ползват от всички руски предприятия за добиване на елмази от втория ешелон. Единствено най-крупната компания в тази област – АЛРОС, има своя сортировка.
Историци коментират, че може би това е първата подобна афера след изчезването на легендарното злато на адмирал Александър Колчак, един от лидерите на Бялата гвардия. Край Иркутск Колчак бил обран от бойци на Чехословашкия корпус, като част от плячката си дали на болшевишки генерал, за да ги евакуира безопасно от Русия. Остатъкът от богатството обаче - над 180 тона злато, е изгубено.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване