08/28/15 10:43
(http://pik.bg)

Павлова: С 50% по-ниски са сметките за отопление в санираните обекти

Павлова: С 50% по-ниски са сметките за отопление в санираните обекти

Сметките за отопление на санираните обекти са намалели с до 50%. Това посочи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, която участва в VIII-я летен университет на МГЕРБ във Варна.

Министър Павлова посочи, че е сигурна, че когато гражданите видят ефекта от санирането на първите сгради, ще се активизират още повече в подаването на молби за безплатно саниране. Тя коментира, че от разговори с домоуправителите е станало ясно, че до този момент са одобрени за саниране 1500 сгради в цялата страна, като за Варна те са около 30 и вече са учредени 2000 сдружения за саниране. Очаквам пикът на саниране да бъде през следващата година, посочи министър Павлова.

Тя допълни, че в бъдеще освен панелните сгради, ще могат да бъдат санирани и тухлените, и по-малките блокове. Министърът уточни, че средствата, които се отделят за санирането на един стандартен панелен блок са между 500 и 600 хил. лв. и предположи, че бюджетът от 1 млрд. лв. засега ще бъде достатъчен. Освен това са предвидени още 300 млн. лв. по ОП „Региони в растеж” 2014-2020, коментира Павлова.

Изискването към общините е 40% от тези средства да отидат за саниране на жилищни сгради. Лиляна Павлова отбеляза още, че ще има възможност освен саниране на жилищни сгради, училища, детски градини по същата програма по пешеходните зони на големите градове да бъдат възстановявани и фасадите на сгради, които са паметници на културата. Те ще бъдат възстановявани по специален начин, като санирането ще бъде от вътре, за да не се разваля фасадата. За това има финансов ресурс и програмата ще се изпълнява независимо от вида на собственост на сградата-паметник на културата – дали тя е частна, общинска и ли държавна, каза още министър Павлова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване