08/28/15 07:13
(http://www.klassa.bg/)

Самопоправящ се материал би могъл да запълва “пробойни” в космически кораби

  Както сме виждали в кино салоните, космическите пътувания носят множество рискове – възможно е да свърши въздухът, да откажат ракетните двигатели или бордовият компютър да реши да унищожи екипажа. Друга опасност са бързо летящите космически отломки, които могат да наранят корпуса на кораба, пише Gizmag. Учени са на път да намерят решение за този проблем под формата на нов самопоправящ се материал. 
Разработеният от екип от Мичиганския университет и Националната космическа агенция на САЩ (NASA) материал е направен от вид течна смола, поставена между две полимерни плоскости. Притисната между двете плоскости, смолата остава в течна форма. Когато целостта на някой от панелите се наруши, смолата изтича и се полимеризира при контакта с кислорода във въздуха. В резултат незабавно в дупката се формира твърда запушалка. 
Екипът се надява, че технологията ще се използва в най-уязвимите части от корпусите на космически кораби или космически станции. Както смолата, така и плоскостите са прозрачни, което ги прави подходящи и поправка на прозорци. Статия за изследването е публикувана в журнала ACS Macro Letters. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване