08/29/15 06:27
(http://www.klassa.bg/)

Експериментален кръвен тест предвижда повторната поява на рак на гърдата

 Експериментален кръвен тест би могъл да предвиди повторната поява на рак на гърдата месеци преди туморите да са видими на скенер, пише Discovery News. Технологията, описана в журнала Science Translational Medicine, функционира, като засича циркулиращата в кръвта ДНК на болестта.
Тестът все още не достъпен за пациенти и вероятно няма да е и в следващите години, но създателите му се надяват, че би могъл да допринесе за персонализиране на раковата терапия и за разработване на лечение.
„Доказахме как несложен кръвен тест има потенциала много по-рано, отколкото е възможно в момента точно да предскаже при кой пациент ракът на гърдата ще се повтори“, казва авторът на проучването Никълъс Търнър от Института за ракови изследвания в Лондон.
Учените са взели проби от 55 пациентки в ранна фаза на заболяването. Всяка от тях е преминала през химиотерапия и операция за отстраняване на тумора. При 15 жени болестта се е появила повторно, а кръвният тест е предсказал повторение при 12 от тях. Методът се базира на персонализирано дигитално изследване на полимеразната верижна реакция (dPCR), за да проследи мутациите и може да се приложи при всички подвидове на рака на гърдата.
Ранна диагноза на рак на гърдата се поставя в 95 процента от случаите, но информацията дали терапията е отстранила напълно заболяването или то ще се повтори е изключително важна за предотвратяване на разпространяването му в други части на тялото.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване