08/29/15 10:38
(http://pik.bg)

Експерт: Сривът на световните борси през последната седмица на август дойде малко неочакван

Експерт: Сривът на световните борси през последната седмица на август дойде малко неочакван

Сривът на световните борси през последната седмица на август дойде малко неочакван, каза икономистът професор Андрей Захариев, предаде "Фокус". По думите му, случилото се в Китай, а именно спадането с близо 16% на композитния индекс „Шанхай”, е изключително нетипично и е довело до ефект на доминото. „Когато Китай, който е втората икономическа сила в световен мащаб, дава знак, че коригира перспективата за своето развитие с минус 16 %, и то само за три-четири дни,, това неминуемо е голям камък, хвърлен в езерото на перспективата за бъдещото развитие на света.

Вълните, които генерират разплискването на водата от този камък, респективно потапят перспективите и за останалите глобални пазари. Факт е обаче, че Китай има специфична икономика, икономика, в която експортът е двигател на техния растеж. Когато, в глобален план, перспективите за развитие на Китай биват редуцирани, поради оповестените данни за очакван спад на растежа на китайската икономика от 8% на 6 % на годишна база, това означава, че един от локомотивите на световния икономически растеж забавя своята скорост”, коментира професор Захариев. Според него обаче, корекцията е логична. „Ако разгледаме историческото развитие на индекса „Шанхай”, само преди една година той беше на ниво от едва 2 220 пункта. През началото на лятото, на 8 юни, се достигна до едно уникално рекордно ниво от 5 178 пункта.

Само за 10 месеца това, което бе лице на перспективата за развитие на китайската икономика, а именно техният водещ индекс на капиталовия пазар, буквално казано увеличи стойността си 2,5 пъти. Това, което ние в момента наблюдаваме, макар и концентрирано в рамките само на три-четири дни, а именно корекция от минус 16%, може да бъде оповестено като диагноза с едно изречение, а именно, че борсовите трусове в Китай означават, че асиметричните печалби неминуемо водят и до асиметрични загуби. Т.е. ако един инвеститор на китайската фондова борса е спечелил 150% за 10 месеца, то загуба от минус 16% за три-четири дни може да се приеме като платения риск, платената цена за предходната голяма печалба”, каза още икономистът. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване