08/29/15 06:09
(http://www.klassa.bg/)

Искат НС да провери авоарите на Костов

 Комисия в парламента да разследва произхода на авоарите на Иван Костов, неговото семейство и близките му бизнесмени. Това поиска вчера агенция ПИК и постави 12 унищожителни въпроса към лидера на ДСБ Радан Кънев.

 

По-рано през деня на пресконференция във Варна той претопли старата манджа на нов глас, като призова за проверка на парите на депутата от ДПС Делян Пеевски. Такива ревизии в последните години имаше няколко. Резултатите от тях бяха публично оповестени, като се оказа, че няма закононарушения.  В тази връзка ПИК задава 12 въпроса към Кънев. Наред с познатите до болка – като приватизацията на „Нефтохим”, БГА „Балкан” и „Кремиковци”, медията пита с чии средства е създадена партията на Командира Демократи за силна България. Вярно ли е, че парите са били на Цветан Василев и че той е бил основният спонсор на партията до лятото на 2014 г.?

 

ПИК иска отговор и на въпроса кой купи луксозния офис на фондация „Демокрация” в топцентъра на София и дали банкерът беглец Цветан Василев е спасил фондация „Демокрация” във времената след падането на СДС от власт. Самият Командир си призна в интервю за bTV, че топлите му връзки със забегналия зад граница ексбанкер датират от началото на века. По думите на Костов Василев бил единственият, който помогнал на фондацията, която трябвало да сдаде заемания от нея офис. Тя от години се намира на гърба на сградата, където се помещава и централата на КТБ.

 

ПИК пита още за бизнес контактите на семейството на Костов с Василев и дали е истина, че Командира е убеждавал Василев да финансира „ветрило от партии”, чрез които да се събори от власт Бойко Борисов. Сред най-щекотливите питания е дали топаферистът Василев, издирван от Интерпол, е възнамерявал да става премиер. Менторът на Радан стана известен и с преференциалния си влог в КТБ в размер на 155 000 лв., договорен лично с Василев за висока лихва. След поставянето на трезора под спецнадзор Костов най-нагло развали контракта и го превърнал в стандартен, за да може да си вземе и гарантираните пари от фонда, т.е. от данъкоплатците. Междувременно медиите разкриха, че дъщеря му Мина е получила 270 000 лв. от фирма, свързана с банката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване