08/29/15 09:33
(http://www.klassa.bg/)

Наистина ли България е зла сила

 В разгара на бежанската и имиграционна вълна от Северна Африка и Азия към Европа изведнъж България се оказа нежелана дестинация за търсещите по-добър живот хора. Парадоксално, но докато другите южни страни на ЕС Гърция, Италия и Испания се задъхват от бежанската вълна и приемат хиляди всеки ден, то у нас бежанският поток е намалял. Според статистиката на държавната агенция за бежанците всъщност към юни у нас

закрила са

потърсили над

9000 души,

което е с 2000

по-малко

от година по-рано.

Всъщност самите бежанци си препоръчват да не минават през България, напротив, да я заобикалят колкото се може по-отдалече.

Как обаче България успя да се превърне в истинска зла сила за тях и дори Сирия да е по-предпочитана? Според вицепремиера Румяна Бъчварова, а и всички останали министри причината е, че България спазва изключително стриктно законодателството на ЕС и изискванията за влизане в Шенген и спазването на закона отблъсквало бежанския поток. Другият вицепремиер Меглена Кунева пък не спря да повтаря как бежанската криза доказвала, че България трябва час по-скоро да стане член и на шенгенското пространство.

Всъщност, колкото и да звучат като оправдание, тези тези не са лишени от логика. България не просто спазва законите за миграцията, България се престарава, само и само да постигне политическата си мечта да влезе в Шенген. И от това престараване България стигна до момент да отказва да спазва основните европейски ценности на солидарност с по-бедните и страдащите, на човеколюбие и опазване на човешкия живот.

“За мен Европа е и винаги е била общност на ценности. Ние имаме най-високите стандарти за предоставяне на убежище в света. Никога няма да върнем хората, които идват при нас, когато се нуждаят от закрила. Тези принципи са вписани в нашите закони и договори, за мое съжаление обаче, те все по-често отсъстват от сърцата ни. Когато говорим за миграция, говорим за хора като нас, с тази разлика, че не са като нас, защото не са имали късмета да се родят в един от най-богатите и най-стабилните региони в света. Става дума за хора, които е трябвало да избягат от войната в Сирия, от “Ислямска държава” в Либия и от диктаторска Еритрея. Палежите в бежанските лагери, избутването на лодките от кейовете, физическото насилие, упражнявано над хората, търсещи убежище, или отвръщането на погледа от бедните и безпомощните – не, това не е Европа. Изпълнени с омраза речи и необмислени изявления, които заплашват едно от най-големите ни постижения - шенгенското пространство и липсата на вътрешни граници - не, това не е Европа. Европа са

пенсионерите от

Кале, които

пускат музика

и зареждат телефоните на мигрантите, които искат да се обадят вкъщи. Европа са студентите от Зиген, които отварят вратите на общежитията си, за да настанят хора, търсещи убежище, без покрив над главите си. Европа е хлебарят от Кос, който раздава хляб на гладните”, написа преди дни президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Е, в България, която иска да влезе в Шенген,

никой не пуска

музика на

бежанците

и не ги кани у дома си. Единици пък им предлагат хляб.

В опит да се канализира потокът на хора през южната ни граница бяха хвърлени десетки милиони левове за ограда, полицаите са наредени като стълбове през стотина-двеста метра, а за всеки случай около Македония пък бяха пратени военни джипове с картечници, които направиха блокпостове, все едно са в Афганистан.

И колкото и външният министър Даниел Митов да убеждава, че военните няма да стрелят по бежанците, самото присъствие на картечници по границата е стряскащо. Особено ако вече бягаш от картечници.

Трудно е да се повярва, че картечниците няма да стрелят, когато за 2 години България се прочу като страна, чиито граничари отблъскват бежанците обратно в Турция с помощта на кучета, бой, твърди се, и със стрелба. Само преди ден пък комисарят по миграцията на Съвета на Европа Нийлс Муйжниекс обясни, че пускането на

редовна армия

срещу

бежанската вълна

е грешка

и направи остра забележка на България.

Всъщност издигането на оградата направи преминаването през България и икономически неизгодно. Най-лесните пътеки през границата са запушени и това вдигна цената на каналджиите до 200-250 евро на човек. В същото време превозването с лодка от Бодрум в Турция до остров Кос в Гърция се твърди, че е около 50 евро на човек. Оттам гърците безплатно си карали бежанците до Солун, откъдето пък те поемат през транзитните Македония и Сърбия към истинската Европа като Германия, Швеция и пр. богати страни. Твърди се между другото, вече дори на официално ниво, че притиснати от бюджетните съкращения и огромната бежанска вълна гърците вече не си правят и труда да регистрират бежанците, а просто ги пропускат. Така нямало и опасност да им ги върнат от Германия по Дъблинския регламент.

Ако България може да се похвали, че спазва нещо от изискванията за Шенген, то това е именно регистрацията. Нещо, което членките на шенгенското пространство като Гърция и Италия не правят като хората. Истина е, че оттук не минава и пиле, без да бъде прошнуровано, регистрирано и пронумеровано. Ефектът обаче е, че бежанците след това не могат да потърсят мястото си в някоя по-благонастроена към тях държава. Освен това спазването на процедурите е на цената на дълъг престой в мизерните лагери и без никакви усилия за интеграция на бежанците в България. Според данните на шефа на агенцията на бежанците Никола Казаков България отделя по 300 лв. на месец за бежанец - храна, охрана, вода, тоалетна, здравни грижи, обучение, всичко е включено в тази сума. Бяха спрени и мизерните джобни от 65 лв. на месец за хората, които са в лагерите.

Колкото и мизерия да има в центровете обаче,

навън е още

по-страшно за

имигрантите

Много от българите не обичат различните като цяло, а в частност и имигрантите. Българите не сме старците от Кале и предпочитаме да не помагаме на хора с по-тъмна кожа и друга религия. Дори тези от тях, чиято работа е да се грижат за имигрантите. Като бившия шеф на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, който бодро обясняваше, че мигрантите спят по земята, защото те, арабите, така си спели. И нарочно му трошели походните легла. Отделно ги определяше като лъжци, крадци и мародери. Това за съжаление е мисленето на прекалено голяма част от българите. Ксенофобските изтъпления срещу мигранти са всекидневие, а предлаганата помощ изключение и дело на единици.

Тази злоба към различните, съчетана с политическата мечта да влезем в Шенген всъщност ни опази от бежанската вълна. Ако прогонването на хора може да бъде наречено опазване.

Със сигурност обаче именно пренатягането по отношение на бежанците и липсата на минимални европейски ценности у част от хората показват защо бяхме приети в ЕС по милост. Наистина ли ние сме Злата сила на Европа и дали вече ще сме известни не като страната, която спаси евреите си (не всички, за съжаление), а като държавата, която отблъсна бягащите от война сирийци.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване