08/29/15 06:15
(http://www.klassa.bg/)

Оптимизмът на бизнеса се върна през август

 След песимистичните юни и юли бизнесът се настрои по-оптимистично през август, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Въпреки това несигурната икономическа среда остава основен проблем за предприемачите. Общият показател на бизнес климата се повишава с 1,3 пункта през август спрямо юли, в резултат от подобрените мнения на стопанските ръководители в промишлеността и търговията на дребно.

 

На фона на кризисната ситуация в Гърция през юни този показател се понижи с 0,7 пункта спрямо май. През юли песимизмът се задълбочи и беше отчетено понижение от 1,8 пункта, припомни investor.bg.

 

От данните за август става ясно, че бизнес климатът в промишлеността нараства с 2,1 пункта в сравнение с юли поради благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за състоянието на предприятията. По тяхно мнение производствената активност се запазва, но прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

 

Бизнес климатът в строителството остава на равнището си от юли. Според строителните предприемачи настоящата строителна активност се запазва. Прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни. В търговията на дребно показателят се повишава с 3 пункта. Настроението в сектора на услугите е приблизително същото като през юли. Предприемачите смятат, че търсенето намалява, а очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване