08/29/15 09:28
(http://www.klassa.bg/)

Павлова: Ще строим “Хемус” и още 4 магистрали и без пари от ЕС

 - Г-жо Павлова, горещо лято беше за вас - магистрали в ремонт, проблеми по плажовете, саниране... Пътувахте ли, когато бяха големите ремонти?

- Не съм спирала да пътувам и в задръстванията, и в ремонтите, няма и да спирам. Пред очите ми буквално се преобрази магистрала “Тракия”. Да, имаше критики, задръствания, проблеми. Сега пътуваме по ремонтиран в голямата си част участък на “Тракия”, довършваме ремонтите на “Хемус”. До края на октомври завършваме 5-6 големи инфраструктурни обекта.

- През септември и октомври ще режете ленти на магистрали и пътища. Има ли закъснения?

- Много обекти трябва да завършим не само до октомври, но и до 31 декември. През септември ще отворим обхода на Елхово. До края на октомври

магистрала

“Марица” ще е

готова на 100%,

както и лот 2 на “Струма” до Благоевград, западната дъга. До края на годината ще завършим обхода на Монтана и в максимална степен трябва да изградим обхода на Габрово и северната скоростна тангента на София.

До 31 декември приключваме рехабилитацията на пътищата, финансирана по различните програми. В резюме - 1500 км рехабилитирани пътища, 300 км нови магистрали общо в двата мандата на правителството на Борисов.

- Отваряте магистрали в Южна България, а Северна България?

- Освен довършването на магистрала “Струма” в Кресненското дефиле най-важното в мандата ни е магистрала “Хемус”. За първите 60 км сме в процедура за избор на изпълнител. Надявам се до края на годината да имаме получени оферти и избрани изпълнители на първите 2 лота - от Ябланица до разклона Плевен - Ловеч. Довършваме проектирането за останалите 250 км. Стъпка по стъпка ще започнем отчуждението на земите, което е агония особено ако има жалби, а то винаги има. Само

за новите 5 км на

западната дъга

имаме за 3 дни

95 жалби

Така че няма да можем да я започнем веднага въпреки възможността да я финансираме по сегашната програма “Транспорт”. Но тъй като предишното правителство не отчуждаваше нищо, сме на кота нула. Програма “Транспорт” приключва и ще трябва да прехвърлим този участък в новата.

- Като сме при западната дъга на околовръстното на София, кажете за първата ѝ част?

- До края на октомври ще я отворим, тя е логично продължение на “Люлин” и прави връзката с пътя за Калотина и за “Хемус”. При бул. “Европа” има пътен възел.

Той е със сложни 3 нива, с качвания, слизания, не е стандартен, защото в урбанизирана територия е още по-трудно. Предполагам, че пак ще има коментари по него, както за “Белокопитово”.

- Какво се случва със “Струма”, където първоначално щеше да е големият тунел?

- Вече го няма този тунел. При последната отсечка на “Струма”, която ще строим, имаме избран изпълнител за участъка от Благоевград до Крупник, той е 17 км, но има обжалване. За лота от Сандански до Кресна също има избран строител и има обжалване. Така че от 60 км вече за 40 имаме изпълнители. Остават ни само 20-те км в дефилето. До края на годината трябва да е готов проектът, за да можем от 2016 г. да обявим процедурата за избор на изпълнител, ако всички екологични и други оценки минат успешно.

Така ще започнем

през 2017 г.

строителството

- Дефилето ще бъде с няколко тунели и виадукти?

- То ще е комбинация - тунели, виадукти, преминаване на две нива. Очакваме проектантското решение, вероятно и там ще има сериозни дебати.

- Колко пари ще останат от този участък?

- Ще знаем в края на 2016 г.

- И тогава ще започне “Хемус”?

- “Хемус” (от Ябланица до разклона Плевен - Ловеч) ще я започнем с бюджетни средства, а колкото можем, ще добавим европейско финансиране, когато се освободи от “Струма”. За изграждането на другите участъци на “Хемус” ще се опитаме от следващата година да създадем механизъм с дългосрочно финансиране - бюджетно, от Европейската инвестиционна банка.

Европейски пари

за пътища няма

Търсим гъвкави механизми, амбицирала съм се до края на годината да предложа нов.

- А магистралата Русе - Велико Търново?

- Проектираме. Вече анализираме 7 варианта, защото е сложен теренът. При Бяла имаме преминаване на хълм, проектантите имат ангажимент да предложат най-лесното трасе, а не най-директното. Това е скъпа инвестиция, а за там няма европейски средства. Ще кандидатстваме по механизма “Свързана Европа” и ако успеем, ще започнем да строим поетапно. Най-важен е участъкът Русе - Бяла, там има много пътни инциденти.

- И тунелът под Шипка?

- Затова казвам, че трябва да търсим механизъм, по който да привлечем финансов ресурс и с него да инвестираме в пътища. Топприоритети са ни довършването на “Струма”, като ново строителство на първо място е “Хемус”, следват Русе - Велико Търново, тунелът под Шипка и после София - Видин, София - Калотина.

- Световната банка представи ли ви междинен анализ за модела за пътните такси?

- Да, и този анализ потвърждава това, което аз казвам. Камиони и автобуси над 3,5 тона да плащат за изминато разстояние толтакса, а леките автомобили да бъдат с електронна винетка. Вече

правят анализ

какви да

са цените

не само спрямо вида превозно средство, а дали са по главни пътища, дали са екологични автомобилите, тогава да е по-евтино.

- Кога ще са готови с цените?

- Окончателният доклад и анализ трябва да са готови през ноември.

- Направихте проверки на плажовете, но прокуратурата ви пита защо не санкционирате?

- Напротив, прокуратурата ни казва, че сме си свършили работата, че имаме проверките, анализите, налагаме санкции. Това, което прокуратурата казва, е, че извън тези санкции трябва да налагаме допълнителни - по Закона за административните нарушения и наказания, нещо, което досега не е правено. Готови сме да изпълним тази препоръка. В края на сезона ще направим анализ - къде прекратяваме концесия за плаж, къде санкционираме, къде налагаме допълнителни глоби извън тези по договор.

- Националната програма за обновяване на многофамилните сгради тръгва. Какво ще се случи догодина?

- Бях в Благоевград за първата санирана сграда. 90% от сградния фонд в града до края на 2016 г. ще бъдат обновени, което е изключително. И в Бургас напредват - имат над 150 сгради, готови с документите. Най-големият блок, който се е сдружил, е в София - 240 апартамента. Това е страхотен успех. Една такава сграда в София, като стане, тя е в “Дружба 2”, смятам, че и останалите ще се мотивират. Имаме 1500 сгради по програмата, които ще бъдат санирани.

- А догодина?

- Освен парите по националната програма ще дойдат още 300 млн. лв. от оперативната програма “Региони в растеж”. С тях ще се обновяват по-малките блокчета, тухлените. До 3 години мисля, че ще има обрат в облика на сградите в цялата страна.

- Ако блок не е могъл да се сдружи тази година, догодина ще може ли да кандидатства?

- Ще може.

 

 

 

CV

 

- Родена на 6 декември 1977 г. в София

- Доктор по икономика. Завършила е международни икономически отношения в УНСС

- Две години е била мениджър по програма ФАР, още 3 - експерт по международни проекти. 7 г. работи в МФ

- От 2009-а е зам.-министър, а от септември 2011 г. - министър на регионалното развитие в кабинета на Бойко Борисов

- Депутат в 42-ото НС

- Министър на регионалното развитие и благоустройството във втория кабинет “Борисов”

- Владее английски и руски език

- Омъжена, с едно дете

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване