08/29/15 10:54
(http://www.dnevnik.bg/)

Случаят в Австрия няма връзка с трафика през България, заяви външният министър


Трагедията със загиналите 71 бежанци, които бяха намерени в хладилен камион на магистрала в Австрия, няма нищо общо с трафика на хора през България, заяви външният министър Даниел Митов пред Нова телевизия.

Унгарската полиция официално потвърди в петък, че е арестувала трима български граждани и един афганистанец по случая с откритите мъртви хора. По информация от унгарските медии се предполага, че те са част от голяма българо-унгарска мрежа за трафик на хора. Информацията беше потвърдена от външното министерство на България.

Смята се, че един от задържаните българи е бил собственик на камиона, в който бяха намерени телата на мигрантите, сред които има 4 деца и 8 жени.

"Най-вероятно не става въпрос за трафик на хора през територията на България. Трафикантските мрежи до такава степен са се разраснали и са създали своя логистика, че това се е превърнало в ужасяващо доходоносен бизнес. Националността в случая няма значение, защото съучастници има във всяка държава. Именно затова в рамките на ЕС трябва сериозно да се затегнат мерките и наказанията срещу такива престъпни групи", коментира Митов.

Външният министър обвини държавите, които граничат с териториите, завладени от "Ислямска държава", че не предприемат достатъчни действия срещу терористичните организации.

Митов заяви, че се обсъждат по-строги мерки срещу трафика на хора на територията на България.

"Досега имаше единствено глоба между 1 000 и 8 000 лева, затова по инициатива на правителството минаха на първо четене промени в Наказателния кодекс, които предвиждат до 3 години затвор, а при съучастие на длъжностни лица – и конфискация на имущество", заяви той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване