08/30/15 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Има ужасяващи неща в одита на Сметната палата на Стратегията за научни изследвания

 Сметната палата е готова да изпълни изискванията на Закона за противодействията на корупцията, когато бъде приет, тъй като дирекция „Публичен регистър“ и в момента функционира. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“  Цветан Цветков – председател на Сметната Палата. Дирекцията, която установява несъответствия между информацията в публичните регистри и декларациите, подадени от висшите държавни длъжности, ще се влее в новото антикорупционно бюро, обясни той:

Когато влезе в сила законът и се създаде Националното бюро за противодействие на корупцията,  дирекция „Публичен регистър“ ще се влее в него и ще продължи да функционира, но с по-разширени правомощия. Изцяло ще премине, с наличния щатен състав – 18 човека.

Както съм казвал и преди, те нямат разследващи функции, нямат достъп до банкова тайна и поради това една част от информацията, която подават лицата, заемащи висши държавни длъжности, не може да бъде проверена – например депозитите в банките, кредитите, които ползват. Като се конструира новият орган, надявам се вече и тази информация да бъде обект на контрол.

При одита на Палатата за изпълнението на Националната стратегия за научни изследвания целта е била да се установи дали системата, изградена в МОН, позволява ефективно постигане на целите на стратегията. Общият извод е бил, че системата, като цяло, не функционира достатъчно ефективно, каза Цветков:

Нашият извод не е, че няма контрол по отношение на функционирането на Фонд „Научни изследвания“, а че цялата система, включваща и този фонд, и МОН и редица други организации като БАН и т.н. няма координация и не функционира достатъчно ефективно.

Професор Емил Хорозов – бивш ръководител на Фонд „Научни изследвания“ коментира, че е трудно да се каже дали парите за наука са малко или много, след като не се употребяват правилно.

Щом така се употребяват, значи са много. Трябва, сигурно, никак да не се дават, за да се научат тези, които управляват Фонда,  да управляват правилно пари, иронизира той. Според него в доклада са скрити много нарушения във Фонда, които „приличат на престъпления“.

Например, за 22 проекта Върховният административен съд е решил, че са с нарушения и че трябва да се анулират. Не съм чул досега някой да е поискал тези пари обратно. Става въпрос за много, много пари. Най-вероятно са поне за 4-5 милиона.

Одитът, за да се стигне до съда, е бил направен от Финансовата инспекция на МС. Той е посочвал, че не само тези 22, а всички проекти са класирани „неясно как“, допълни Хорозов. Половината от проектите на учените не са били допуснати до рецензия заради неправилно попълнени документи, коментира той и предположи, че е това е направено „за да се нагласят свои хора“.  Спечелили са и проекти, с по-малко точки  от други, които са били отхвърлени:

Как да пресметнем кои трябва да се класират и кои – не. Затова казвам – 100% са класирани неправилно. Всички тези пари трябва да се върнат или да се прегледа отново. Тези, които са раздавали парите, трябва да отговарят. Това са тогавашният управител Христо Петров и председателя на Изпълнителния съвет – г-н Рангел Гюров.

Гюров е личен приятел на бившия министър на образованието Сергей Игнатов, коментира ученият. Работата във фонда е индикатор за ставащото в държаната, категоричен беше той, както и, че не е трудно да бъдат поправени нещата във ФНИ.

Според Христова един от начините за източване на Фонда е когато фирми, които нямат научен капацитет, печелят конкурсите, а наемат учени „на частно“ преподаватели от ВУЗ-ове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване