08/30/15 09:54
(http://www.klassa.bg/)

Откъде дойдоха нови 41 000 работни места

 Новите 41 000 работни места в България идват от преработващата индустрия, аутсорсинг, бизнес услугите и сектора на IT и комуникационните услуги. Това се посочва в най-новия доклад за регионално развитие и цената на труда на “Индъстри уоч”, озаглавен “Двигателите на възстановяването: “Карта на растежа” за водещите български сектори и региони”.

Ето и най-важните изводи в доклада:

- За последните 2 години - от средата на 2013 г. до средата на 2015 г., броят на заетите се увеличава със 71 хиляди. В пет от икономическите браншове за този период се добавят дори повече работни места (компенсирани от спад в други, свиващи се отрасли). За последните 12 месеца до средата на 2015 г. двигателите на новата заетост са преработващата индустрия, аутсорсингът и бизнес услугите и секторът на IT и комуникационните услуги – общо 41 хиляди допълнителни работни места.

В периода 2008-2013 г. се наблюдаваше бързо развитие на секторите на информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процеси. Единствено през кризисната 2009 г. се наблюдаваше известно свиване на износа на ИТ услуги, но през 2010 г. експортът на ИТ услуги се удвои. През 2014 г. са изнесени IT услуги, които са 4,4 пъти номиналния обем от 2008 г.

-  Сред големите градове най-осезаемо повишаване на заетостта в сферата на IT и аутсорсинг услугите има в София и Пловдив. В тези два града работните места в този сектор се повишават съответно с 16% и 15% спрямо 2008 г.

Това са секторите с най-значителен принос за създаване на заетост на висшисти и квалифициран персонал.

-  В същото време преработващата индустрия продължава да е основен източник на заетост за нискоквалифицираните кандидати за работа.

В регионите с

повече частни

инвестиции в

преработващата

промишленост

за значително по-малък дял от нискоквалифицираните хора се налага да разчитат на финансирани от общините дейности и субсидирана заетост.

-  Заплатите в сегмента на ниско- и средноквалифицираните кадри остават най-високи в София, но в някои от големите индустриални градове отбелязват бърз ръст.

През последните 2 години заплатите за нискоквалифицирания (базов) сегмент на пазара на труда

растат с 22%

в Пловдив,

със 17%

в София, с 15%

в Русе, с 11% в

Бургас и

с 9% във Варна

-  Заплатите за висококвалифициран персонал растат най-динамично в сектора на информационните технологии, като през първата половина на 2015 г. средната заплата в София по данни на “Индъстри уоч” и calculator.bg е около 2700 лв. на месец след данъци и осигуровки.

В периода 2008-2013 г. средната заплата на IT специалистите в България се повишава с 57% при среден ръст на заплатите в страната с 42% общо за всички сектори.

 

Сред големите области най-осезаемо се повишават заплатите на софтуерните специалисти в Пловдив (с над 70% за 5 години) и Русе (с 69%). В периода 2008-2013 г. заплатите на наетите в ИТ фирми в столицата са се повишили с близо 50%.

- Регионите в България с по-добре развита индустрия успяха по-бързо да преодолеят негативните ефекти от рецесията, която беше обхванала почти цяла Европа. Областите с по-силно развита преработваща промишленост успяват умело да се възползват от възможностите за износ към нашите основни търговски партньори в Европа и Азия.
Общият износ на България през 2014 г. е близо два пъти по-висок в сравнение с износа през 2009 г. Най-значително се увеличава износът на резервни части и оборудване, чийто износ се е утроил спрямо 2009 г. Над два пъти по-голям е износът на пластмаса и каучук, лекарства, козметика и превозни средства, а близо два пъти по-голям е обемът на изнесените електрически машини и храни.
Индустрията в България е най-силно развита в област Пловдив и в столицата София. Предприятията в Пловдив осигуряват заетост на 13% от наетите в индустрията, а в индустриалните фирми в столицата работят 12% от всички наети в преработващата промишленост в страната. Сред водещите индустриални центрове в България попадат и Благоевград, Стара Загора и Русе.

- През 2015 г. се наблюдава известно съживяване на пазара на недвижими имоти в България.

От една страна, цените на жилищата се повишиха с 2,2% в началото на 2015 г. по данни на НСИ, като заетостта се стабилизира, а новоотпуснатите жилищни кредити се повишават с двуцифрени темпове на годишна основа. От друга страна, продължават да се увеличават новите проекти за офиси, хотели, търговски и индустриални площи. През последните 12 месеца са издадени с 18% повече разрешения за строителство в страната, измерени през разгънатата застроена площ, в сравнение с предходния 12-месечен период.

Планираните проекти за нежилищни сгради са най-много в областите, в които се очаква да има по-високо потребителско търсене, по-бързо развитие на ИТ бизнеса и аутсорсинга и по-динамична индустрия.

Лидерите в нежилищното строителство са област Пловдив, в които се намират 14% от общата РЗП на нежилищни сгради в страната, и столицата София с 13% от РЗП на разрешенията за нежилищно строителство за последните 12 месеца. Област Бургас е с 8% от РЗП на одобрените нежилищни проекти, а областите Пазарджик и Стара Загора - с по 7%.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване