08/31/15 07:25
(http://www.klassa.bg/)

5 бона глоба за шумна кръчма

 Шумните кръчми и заведения в София ще отнасят до 5 бона, ако не спазват работното време или вдигат врява след 22 ч. Това предвиждат промените в Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност, приети преди няколко седмици от Столичния общински съвет.  Глобата за собствениците на заведения, които са юридически лица, е от 1000 до 5000 лева, а за едноличните търговци тя ще е 300 до 2500 лева. За спазването на наредбата вече ще следят и общинските ченгета, които ще могат и да глобяват при неспазване на реда. Досега само експерти от регионалните инспекции имаха правомощия да глобяват и да следят дали заведенията спазват работното си време. Освен това контролът се осъществяваше доста сложно, защото инспекторите трябваше да обикалят в извънработното време на голяма част от общинската администрация. Затова се пишеха писма до полицията. Те като цяло реагираха на сигналите, но не достатъчно бързо и

 

контролът не беше ефективен

 

„Сега с наредбата даваме правомощия на общинската полиция да следи дали кръчмите надуват музиката и след работното си време. Те ще пишат и актовете, а наказателните постановления след това ще се издават от районните администрации”, разясни промените пред съветниците зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

 

С новите промени ще се въведе и  работно време за търговците, които продават сладолед, хот-дог, пуканки и царевица от колички и каравани по улици, площади и паркове в столицата. То ще бъде вече от 8 сутринта до 21 ч. След този час търговците ще

 

трябва да си прибират мобилните съоръжения

 

а не да ги зарязват в градинката. За тях глобата ще е в размер от 300 до 2000 лева.

 

За облекчение на търговците обаче се предлага разрешението за поставяне на будките да стане от три на шест месеца. Предвидени са и нови мерки за контрол на некоректните търговци. Според една от тях районният кмет ще може да прекрати издаденото разрешително за ползване, ако не е платен наемът повече от един месец. Ако търговецът реши, че бизнесът му не върви, също ще може да поиска прекратяване на договора. Освен това ако разрешението е за продажба на сладолед, а направено временно съоръжение, договорът веднага ще се прекрати. Документи ще се анулират и ако стопанин предостави за ползване обекта на друго лице.

 

В наредбата се създава и нов раздел за информационните фирмени табели. Те вече

 

ще се издават от районните кметове

 

и ще може да се премахват, ако наемът за поставяне не е платен повече от един месец. Разрешението за поставяне на фирмено-информационна табела е една година, а при информационните не повече от две седмици.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване