08/31/15 16:11
(http://www.dnevnik.bg/)

Всички от реформаторите искат единна регистрация, не знаели откъде идват разминаванията


Всички представители на Реформаторския блок, които влязоха на среща в централата на СДС, заявиха, че искат единна регистрация за местните избори на 25 октомври. Никой не знаеше защо се е получило разминаването от неделя, когато три от формациите обявиха, че са съгласни за общо явяване.

Днешната среща идва, след като в неделя лидерите на ДСБ, БЗНС и на Народна партия "Свобода и достойнство" - Радан Кънев, Николай Ненчев и Корман Исмаилов, дадоха съвместна пресконференция и обявиха, че ще се явят заедно на изборите. Изненадващо отсъстваха другите две партии в Реформаторския блок. Днес лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че не знае защо формацията му и партията на Меглена Кунева не са били поканени на сбирката на другите три партии в блока.

Макар и предварително уточнена, основна тема на днешната среща се очаква да е и разминаването от неделя.

На влизане в централата на СДС лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева, заяви, че никога не е имала колебания, иначе нямало дори да предложи председател на предизборния щаб да бъде заместникът й Найден Зеленогорски. "Нека сега да отидем с напълно позитивно настроение за среща", каза тя. За нея, ако в края на деня няма решение за общо явяване, няма да се спази ангажиментът, който е поела към националното ръководство на партията си. Кунева повтори, че още от април формацията й е била за единна регистрация.

"Около 1000 пълномощни, подписани от петимата председатели на партиите, са издадени за сформиране на секционни и общински избирателни комисии", заяви Найден Зеленогорски и добави, че цялата инфраструктура и технология за единно участие е готова.

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев също влезе с позитивна нагласа за срещата. Той уточни, че вчерашната пресконференция на партията му заедно с ДСБ и Народна партия "Свобода и достойнство" е било само потвърждаване на желанието за общо явяване. "Всичко е наред, не се безпокойте, очаквайте добри новини", добави той.

Според зам.-председателя на ДСБ Петър Москов може би трите формации са по-готови за участие, но това не изключва единната регистрация на Реформаторския блок. "Наистина блокът държи да бъде на нивото на предизборните си заявки", каза той и уточни, че за него единната регистрация не е цел, а стъпка, с която блокът да оповести на гражданите конкретните стъпки за постигане на единен политически субект.

Попитан дали сред това се включва и изборът на единен лидер, Москов каза, че не е от хората, които говорят пред медиите какви стъпки са нужни. Това решение трябвало да се вземе вътре в блока, като ДСБ вече били пратили на партньорите си писмо по въпроса.

Божидар Лукарски заяви, че не знае защо се е получило разминаването с единната регистрация и защо партията му и формацията на Меглена Кунева не са били поканени на пресконференцията на другите три партии от блока. "Надявам се всичко да изгладим", каза той. Уточни, че очевидно всички партии искат единна регистрация, като Движение "България на гражданите" излязло с решение през юни, а СДС през юли. Попитан има ли кандидат-кметове на СДС, получили подкрепа от други партии, включително ГЕРБ, той заяви, че единната регистрация не трябва да се бърка с кандидатурите за кметове. Той посочи за пример решение на СДС - Варна, за подкрепа на номинирания от ГЕРБ Иван Портних, което няма подкрепа от националното ръководство.

На срещата присъстват още лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов, Даниел Вълчав от партията на Кунева, депутатите Нестимир Ананиев и Димитър Танев. Очаква се по-късно да дойде и председателят на ДСБ Радан Кънев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване