08/31/15 07:35
(http://www.klassa.bg/)

ЕС започва да се разширява към Западните Балкани

 Още от края на Балканските войни през 1999 г. основният въпрос за региона е кога и как държавите от него ще се присъединят към Европейският съюз, пише сп. “Иконъмист”. Словения влезе в ЕС през 2004 г., Хърватия – през 2013 г., докато Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия се спряха на различни етапи по пътя към общото

 

европейско семейство

 

ЕС може да ускори приема на нови държави в общността заради влиянието на Русия върху някои от кандидатите. Като знак за това изданието посочва, че след посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Западните Балкани бяха подписани редица съглашения, които са призовани да събудят процеса на присъединяване.

 

Според министъра на евроинтеграцията на Косово Беким Колак една от причините ЕС за побърза с този въпрос са нарастващите симпатии към Русия в региона. Решаваща роля тук има Германия, като дори нарича случващото се “Берлински процес”. Раздвижването стана

 

особено видимо

 

след като Ангела Меркел посети Албания, Босна и Сърбия. Месец след това редица съглашения относно проблемите на региона бяха в сила. Например на сръбските общини в Косово бяха предоставени по-големи права. ЕС изигра важна роля в постигането на съглашение за провеждането на предсрочни избори в Македония.

 

Според “Иконъмист” засилва се и интересът на САЩ към региона – след 1999 г. те се бяха оттеглили от Балканите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване