09/01/15 21:21
(http://www.klassa.bg/)

През есента започваме естакадата на бул. „България”

 Визитка:

 

Роден е на 30 ноември 1975 г. в София

 

Завършил е УНСС през 1999 г. Работил е в Министерството на отбраната, бил е старши експерт в Изпълнителна агенция “Авто-мобилна администрация”, после е работил като консултант по продажбите в автомобилна компания

 

Бил е зам.-шеф на “Автомобилна администрация”

 

От края на 2008 г. е заместник-кмет на София с ресор транспорт

 

- Г-н Христов, 4000 са жените, които са се присъединили към фейсбук групата „Път за бебешки колички в София”. Кога градът ни ще има нормални тротоари без изпочупени плочки и паркирани коли?

 

- Първата ни задача преди години беше да свалим колите от тротоарите. С въвеждането на синя и зелена зона в центъра на града и поставянето на антипаркинг колчета успяхме да се справим с този сериозен проблем. От друга страна обаче, след като колите слязоха от тротоарите, се появиха и счупените плочки, защото години наред хората ги бяха превърнали в паркинги. За съжаление не можем да ги подменим толкова бързо, колкото ни се иска, но през последните три години успяхме да подменим над 120 км тротоари. Подготвяме и нова програма за модернизация на уличното осветление, която да се съчетае с цялостно изграждане и на тротоарите. Тя ще се изпълнява на етапи през следващите години, в различните зони на града. Паралелно с това съчетаваме ремонтите на улици с подмяната на пешеходните пространства.

 

- Колчетата ли са единственият начин да се справите с шофьорите, които качват колите върху тротоарите?

 

- До момента те са единственият работещ начин за справянето с този проблем. Има случаи, когато граждани демонтират колчетата, за да могат да си паркират автомобила на тротоара. Само по една от централните улици сме възстановили над 111 колчета, които са били махнати през последната година. Това е постоянен процес, да не кажа битка, а целта е да свалим колите от тротоара. Необяснимо е защо хората не паркират на пътното платно, а предпочитат да се качат на тротоара, защото когато слизат от колата, те самите стават пешеходци. При 500 000 автомобила в София няма как общинската администрация и Пътна полиция да са единствените, които могат да се справят с този проблем, защото това е проблем на цялото общество.

 

- Изпълнявате тригодишната програма за ремонт на големите булеварди и улици в столицата. Кога ще дойде ред и на малките квартални улици?

 

- Преди години основният проблем бяха точно големите булеварди и улици. Сега успяваме с реализацията на тази програма, която ще продължи и догодина. Така те няма да се ремонтират всяка година и ще можем да отделим нужния ресурс за решаването на следващия проблем - малките улици, тротоарите и осветлението.

 

- През това лято градът отново е строителна площадка. Къде още продължават ремонтите?

 

- „Цариградско шосе” трябва да е готово до 15 септември, а след това ще продължи работата по локалите и тротоарите. Тогава трябва да пуснем движението и по бул. „Сливница” между „К. Величков” и „П. Дертлиев” заедно с моста над „Захарна фабрика”, както и Руски паметник. Бул. „Витоша” в участъка от ул. „Гургулят” и бул. „България” ще е готов до 1 септември, когато ще пуснем и движението на трамвая. В зависимост от времето през септември-октомври ще решим дали да продължим и със следващия участък до входа на Южния парк, или ще го оставим за пролетта. Вече трябва да приключи асфалтирането на кръстовището на бул. „Черни връх” и ул. „Сребърна”, включително и връзката с новия булевард към болница „Токуда”. Очакваме да приключи и отчуждаването и да влезе в сила разрешението за строеж на ул. „Обиколна” в жк „Дружба”. Веднага щом приключат процедурите ще можем да започнем изграждането й.

 

- Кога ще започне строителството на естакадата на бул. „България”?

 

- Планираме да започнем строителството през късната есен или в началото на зимата. Срокът за изпълнение на естакадата ще е 11 месеца. Проектът е много сложен, инженерите и проектантите му твърдят, че той е уникален за България, защото ще e с т.нар. вантова конструкция. Подобно е изпълнението и на Дунав мост 2. Естакадата ще е със стоманени въжета, а интересното е, че ще има една носеща колона, на която ще е закачено кръговото.

 

Строителството на естакадата ще бъде съчетано и с изграждането на станцията от третия лъч на метрото, която ще се изгражда на това кръстовище. Очакваме в края на годината да започне изграждането й, двата проекта са стиковани, за да не се налага повторно затваряне на движението. Освен това ремонтите на Руски паметник и бул. „Витоша” допълнително затрудниха движението през август и решихме, че е далеч по-разумно да започнем строителството й през есента.

 

- А обновяването на бул. „Дондуков”?

 

-Това също е обект, който ще се планира за ремонт на по-късен етап. В момента очакваме да приключат обжалванията за ремонта на бул. „Владимир Вазов”, които искахме да започнем още през лятото.

 

- В чужбина ремонтите на пътищата се правят предимно нощем. Приложимо ли е това и в столицата?

 

- Много софиянци се оплакват, че строителните фирми работят от 14 до 16 ч. Жалби получихме и от гражданите около бул. „Витоша”, където се сменя релсовият път, и издадохме заповед на изпълнителя да не работи през това време. Хората, които живеят около ремонтите, искат те да се правят, без да се вдига шум и без това да ги тревожи, което е естествено. Докато гражданите, които преминават през тези участъци, за да стигнат до работа или до дома си, предпочитат да се работи максимално дълго през деня, ако може и вечер, за да стане по-бързо. Правим всичко възможно, за да се намери разумният баланс. На много от обектите се работи с удължено работно време - поне до 19 ч, а понякога и до 21 ч. За сметка на това в обедните часове в централната градска част не се извършват дейности, които са свързани с тежка строителна дейност и генерират голям шум и вибрации.

 

- Кога ще е готова системата за управление на трафика в града? И какви ще са реалните ползи за шофьорите и пешеходците?

 

- Вече е напълно готов и оборудван Центърът за управление на трафика, който е ядрото на системата. В момента 35 светофара са свързани към системата. Те са с нови контролери, със системи за видеонаблюдение и датчици за броене на автомобилите. В следващите два месеца ще поставим нови светофари на бул. „Симеоновско шосе” и Околовръстния път с тенденция да се навлиза към централната градска част, където движението е най-натоварено. До края на следващата есен около 130-140 кръстовища ще бъдат включени в тази система. Реалната полза за шофьорите ще е по-малкото време за придвижване из града. Технологично заложена е и възможността системата да дава приоритет на градския транспорт и автомобилите на Бърза помощ и Пожарна безопасност.

 

- Докъде стигна въвеждането на тикет системата в автобусите в градския транспорт?

 

- Имаше проблем с процедурата, която Центърът за градска мобилност и Европейската инвестиционна банка проведоха. Заради забавянето и преработването на заданието няколко пъти изтече срокът за финансирането на проекта, който беше гласуван от Столичния общинския съвет. Сега се налага процедурата отново да мине през гласуване в общинския съвет. Колегите от Центъра за градска мобилност са направили ново предложение, което в началото на есента ще внесат за разглеждане. Този проект е важен, защото вероятно ще позволи чисто технологично да се приложат различни нови концепции за цената на пътуването, които да удовлетворяват хората. Тоест пътуването да бъде по-удобно, по-справедливо и вероятно по-евтино за хората, които регулярно използват градския транспорт.

 

- През миналата година дадохте гратисчиите на частни съдебни изпълнители. Какви са резултатите и стреснаха ли се авантаджиите?

 

- Досега сме дали около 10 000 акта за събиране на частни съдебни изпълнители, като половината от тях вече са платени. По-интересното е, че се наблюдава тенденция да се плащат наложените с акт санкции в рамките на около 2 седмици. Преди рецидивистите гратисчии бяха приели факта, че написаният акт не означава нищо, защото процедурата за събирането на глобите беше изключително бавна, сложна и нискоефективна. Явно до хората вече е достигнала информацията, че работим с частните съдебни изпълнители, и те предпочитат да си платят санкцията. Много по-добре би било, ако броят на издадените наказателни постановления и наложените глоби спада - това означава, че хората пътуват редовно. Целта ни не е да търсим нарушители, а хората да започнат да пътуват редовно и да си плащат за услугата. По този начин ще се финансира системата и ще можем да продължим процеса на модернизация на градския транспорт. Не смятам, че е редно съвестните граждани да финансират един значителен гратис. Факт е, че се наблюдава тенденция на намаляване на гратиса, може би и защото успяхме да доставим над 200 нови превозни средства и вярвам, че това е допълнителен стимул за софиянци. От друга страна, Центърът за градска мобилност извършва постоянен контрол в превозните средства.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване