09/02/15 06:10
(http://www.klassa.bg/)

За папа Франциск абортът вече не е грях

 Папа Франциск направи нов пробив в суровата и закостеняла доктрина на Светата католическа църква – според върховния й началник анатемосваният досега аборт повече няма да бъде смятан за смъртен грях. Светият отец го зачеркна  в нарочно писмо по повод обявената неотдавна от него Света година, започваща на следващия 8 декември и завършваща на 20 декември 2016-а. В документа, изпратен до президента на Папския съвет по евангелизацията монсиньор Рино Физикела, Франциск обявява, че през цялата юбилейна година дори обикновените свещеници ще могат да опрощават жените, които се покаят, че са абортирали. Досега това можеха да сторят владиците и то в изключителни случаи.

 

Но освен жените, папата зарадва вчера с “духовна амнистия” и католиците, излежаващи присъда в места за лишаване от свобода. В Светата година, посветена на милосърдието и състраданието, затворниците също ще могат да получават опрощение на греховете си. За целта ще е достатъчно те да се изповядват в капелата на затвора и да се молят за спасението си на Господ-бог всеки път, когато прекрачват прага на собствената килия. В писмото си до монсиньор Физикела папата обеща индулгенция и на всички вярващи, които прекрачват редовно светата врата, отворена във всички католически храмове по повод на юбилея.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване