09/02/15 17:27
(http://www.dnevnik.bg/)

Италия временно засили граничния контрол заради Германия


Италия се съгласи да затегне граничния контрол и да задържи на своя територия стотици имигранти, след като Германия поиска помощ от съседите си, за да овладее рекордния брой пристигащи през Средиземно море нелегални имигранти.

Според съобщение на ръководството на северната провинция Болцано молбата е дошла от провинция Бавария, в която през последните дни влизат от Австрия влакове със стотици хора от Близкия изток и Азия, преминали по т.нар. Балкански път. 

Имигрантите, идващи от Италия, преминават през Инсбрук към района на баварския мегаполис Мюнхен.

Централното правителство Рим е предложило в отговор задействане на същия режим за граничен контрол, който действаше по време на срещата на Г-7 през юни в Германия.

Говорител на външното министерство уточни, че правилата на Шенгенското споразумение за движение без паспортен контрол не са прекратени. "Просто има цялостно увеличаване на проверките на границата, което е договорено от властите от двете страни", допълва той, цитиран от "Ройтерс".

Провинция Болцано допълва, че временно ще настани до 400 имигранти, опитващи се да достигнат до Северна Европа през Италия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване