09/03/15 11:16
(http://www.dnevnik.bg/)

Антикорупционният закон катастрофира още на първо четене


Антикорупционният закон катастрофира още на първо четене и не беше приет от парламента. За" гласуваха 101 депутати, "против" – 38, 72 се въздържаха. ГЕРБ и Реформаторският блок гласуваха в подкрепа, депутатите от БСП бяха против, а ДПС, АБВ и Патриотичният фронт - се въздържаха.

Законът за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, известен като Закона на Кунева, е част от новата антикорупционна стратегия, приета през пролетта. Очакването беше с него да се даде знак, че борбата с корупцията ще се води по нов начин и с нов орган. Новото звено ще обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата.

След като правителството вече веднъж отхвърли идеята за независим разследващ орган, приемането на закона беше единственият шанс България да демонстрира воля за борба с корупцията. 

В момента цялата власт по противодействие на корупцията е концентрирана при главния прокурор Сотир Цацаров. Това стана по силата на споразумение, в което е записано, че агентите на ДАНС и служителите на МВР са изцяло на подчинение на прокуратурата.

Законопроект, който е отхвърлен на първо гласуване, може да бъде внесен не по-рано от три месеца след отхвърлянето му и само след съществени промени в основните му положения, което се отразява в мотивите.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване