09/03/15 19:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов обеща след три месеца пак да внесе антикорупционния закон


След три месеца законът за борба с корупцията по високите етажи на властта ще бъде внесен отново в Народното събрание, съобщи пред медиите в Казанлък премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". Той увери, че през това време ще бъдат убеждавани да гласуват за партиите, които подкрепят кабинета, но ще бъдат внесени и някои корекции. 

Днес Народното събрание отхвърли законопроекта, изготвен под егидата на вицепремиера Меглена Кунева. За нормативния акт гласуваха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, депутатите от БСП бяха против, а ДПС, АБВ, Патриотичният фронт и "Атака" се въздържаха. Същото направиха и представителите на БДЦ, а други двама гласуваха против. След гласуването представители на Реформаторския блок заговориха за преосмисляне на формулата на управлението. 

"От една страна аз съм доволен, че ГЕРБ и Реформаторския блок показаха волята си за борба с корупцията. Но от друга страна явно подценихме центробежните сили, които вървят в парламента и не можахме да съберем необходимото мнозинство", коментира Борисов.

Премиерът се съгласи, че "в закона има текстове, които могат да бъдат коригирани" и определи като основателни някои от критиките, отправени по време на днешното обсъждане в Народното събрание, информира "Фокус".

"25 години не е имало такъв закон и мисля, че три месеца забавяне няма да бъдат фатални", каза Борисов.

Тримесечният срок, който Борисов определи, е изискване на закона, според който ако един нормативен акт е отхвърлен на първо четене, може да бъде внесен не по-рано от три месеца след отхвърлянето и само след съществени промени в основните му положения, което се отразява в мотивите.

Законът за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, известен като Закона на Кунева, е част от новата антикорупционна стратегия, приета през пролетта. Очакването беше с него да се даде знак, че борбата с корупцията ще се води по нов начин и с нов орган. Новото звено трябваше да  обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата и да започне работа от началото на 2016 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване