09/03/15 20:30
(http://www.dnevnik.bg/)

България се интересува от граничните огради на Израел, твърди "Ройтерс"


Изправени пред имиграционна вълна от Блицкия изток и Северна Африка, България и Унгария проучват възможността да издигнат високи стоманени заграждения по част от границите си, подобни на съоръженията между Израел и Египет, съобщи "Ройтерс".

Но опитът да бъдат изградени 5-6 метра високи конструкции, увенчани с бодлива тел и оборудвани с камери и сензори за движение, би предизвикало в Европа паралели с разделението на континента от времето на студената война и би раздразнило представители на ЕС, настояващи, че така не се решава имигрантската криза.

Освен това цената може да надхвърли 2 милиона долара на километър, а на средства от Европейския съюз не може да се разчита.

Двете европейски държави са направили предварителни запитвания и проучвания за израелски модел гранични огради, казва израелски бизнесмен, пожелал анонимност поради деликатността на разговорите.



Български и унгарски официални лица също са намекнали за воденето на подобни разговори.

"Предполагам, че може да е такъв случаят, понеже сътрудничеството между (израелското и българското) министерства на вътрешните работи и сигурността е доста интензивно", казва Райко Пепеланов, зам.-посланик на България в Израел. "Не мога сега да ви дам подробности, но мисля, че сме взели от израелския опит, колкото можем повече."

Унгарското министерство на външните работи и министерството на търговията коментират само, че "не разполагаме за провеждащи се израелско-унгарски преговори за закупуване на гранични заграждения по израелски модел".



Израелският източник на "Ройтерс" казва, че има доста път да се извърви до сделки, а и пречка са финансите и политически чувствителната тема в ЕС за вдигането на бариери срещу имигранти и бежанци от Сирия, Ирак и Либия.

"(Европейските държави) искат решение и виждат колко подходящи са нашите технологии. Но те също се нуждаят от подкрепа от ЕС, а такава не се задава", допълва той.

Мина Андреева, говорителка на Европейската комисия, казва, че Брюксел е против вдигането на огради, но в крайна сметка всяка страна решава сама как да защити границите си. "Загражденията не изпращат правилното послание – особено към съседите ни", допълни тя.

Засега Унгария е вдигнала ограда само по границата си със Сърбия. Но премиерът Виктор Орбан каза днес в Брюксел, че ако бежанците започнат да идват през хърватската граница, страната му ще вдигне ограда и там, нищо че става дума за съсед от ЕС.

Съоръжението, от което България и Унгария са се поинтересували, е изградено по дългата 230 км граница с Египет, а не комплекса от бетонни и стоманени огради, отделящи Израел и Източен Ерусалим от Западния бряг на река Йордан.



"Египетската" ограда е построена за 3 години и завършена през 2013г. с цел да спира имигранти от Африка и нападения на ислямисти.

Строителството ѝ струва 380 милиона долара, но за чужденци цената би трябвало да е с около 15% по-висока, т.е. от порядъка на 1.9 милиона долара на километър, обясняват източници от този сектор. В допълнение – хълмистият терен, горите и други природни особености в Европа може да вдигнат цената още повече.

Безспорно е, че ако България и Унгария вдигнат подобно съоръжение, то ще увеличи неимоверно сигурността по границите им в сравнение със сегашните мрежи и бодлива тел. Израелският модел предвижда по-стабилни елементи, повече защита и модерни електронни устройства.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване