09/03/15 06:53
(http://www.klassa.bg/)

Вдигат заплатите в Спешна помощ

 Сливането на спешните медицински центрове в София-град и София-област бе одобрено от правителството вчера. Така на територията на София-област ще заработят пет допълнителни екипа, обясни здравният министър Петър Москов. Той допълни, че ще се спестят и 520 хил. лв. годишно, които ще се насочат към увеличаване на възнаграждението на  медиците.

 

„Не ми се говори за начина, по който досега се е управлявал Центърът за спешна помощ в София-област. По какъв начин са били разпределяни ДМС по формула, по която ръководството е взимало стотици хиляди левове, а пък работещите на линейки са взимали на шест месеца по 30 лева. Всичко това ще бъде променено. Това е обяснено на хората”, обясни Москов.

 

Той обеща да има освен по-високи заплати за медиците и промени в допълнителното материално стимулиране. Москов допълни, че в момента в повечето екипи от София-област няма лекар, което обаче ще се промени след обединението на центровете.

 

Петте нови екипа ще са разположени в Божурище, във Вакарел, в община Мирково, един сезонен екип ще има в курорта „Боровец” и още един в триъгълника Ихтиман – Костенец – Самоков, който ще осигурява малка, но логистично много трудна за обслужване територия”, обясни здравният министър.

 

Москов допълни, че  притесненията, че ще се увеличи натоварването с обаждания на колцентъра на Центъра за спешна медицинска помощ на  София-град и ще се затрудни работата на екипите, не са основателни.

 

„Отчитам собствената си вина, че преди да предприемем това абсолютно безспорно действие, нямахме предварителни срещи с екипите от София-област”, добави Москов. Той каза още, че неговият заместник  Ваньо Шарков вече се е срещнал с всички екипи на Спешна помощ в София-област и са обсъдени притесненията на хората.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване