09/03/15 06:49
(http://www.klassa.bg/)

Депутатите зарязват зрелищата и уличния тон

 При старта на новия политически сезон вчера депутатите дадоха заявка, че ще зарежат цирковете и уличния тон в пленарната зала. Обещанието за изцяло нов модел на поведение при дебатите бе дадено при задаването на приоритетите от парламентарните групи с декларации от трибуната. Като потвърждение на думите си народните представители не си спретнаха дори традиционния скандал, който бележи по принцип началото на всяка сесия на НС. Осемте парламентарни групи представиха възпитано приоритетите си, без това да прераства в обиди и нападки между отделните депутати.

 

„Мина времето, когато хората имаха нужда от парламентарни зрелища и това ги засищаше. Сега подобни спектакли

 

водят само до омраза и отчуждение

 

обърна се пръв шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов към колегите си в НС.

 

За по-висок морал в парламента настояха на свой ред и от РБ. От другата партия в коалицията – АБВ, също подчертаха, че конфронтацията в НС се пренася като модел в цялото общество. Шефът на групата на азбукарите Борислав Борисов настоя да се спре с „невъзпитания език, заядливите изрази и неприятната улична фразеология”.

 

Лидерът на БСП Михаил Миков също заговори за необходимост от нов тон, макар и да го обвърза повече с местните избори. Той настоя за повече политика и по-малко мускули и атракция при агитацията.

 

С декларациите бяха зададени вчера и приоритетите на НС през новата парламентарна сесия – продължаване на реформите в ключови сектори като съдебната система, здравеопазването, образованието, социалната сфера.

 

Като задача номер 1

 

от ГЕРБ посочиха приемането на промените в конституцията, а зад тази позиция застанаха и коалиционните им партньори от РБ. След постигнатия крехък компромис за прекрояване на основния закон в страната лидерът на ДПС Лютви Местан подчерта, че може да се разчита на движението и за по-нататъшна подкрепа.

 

Темата с бежанците, която придоби особена острота през последните седмици, също бе сред акцентите в декларациите на политическите сили. От ГЕРБ настояха да се говори открито по темата, за да не се буди излишен страх в обществото. В отговор обаче от БСП посочиха, че властта твърде дълго е мълчала по този въпрос. А Лютви Местан разкритикува факта, че България се гордее пред международните си партньори с телените мрежи.

 

Стартът на новата парламентарна сесия бе белязан и с технически гаф. Заради повреда част от мониторите в парламента, които трябва да предават случващото се в пленарната зала, не проработиха.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване