09/03/15 13:29
(http://www.dnevnik.bg/)

Избирателите вече могат да проверят онлайн дали са в партийна подписка за изборите


От днес всеки избирател вече може да провери онлайн дали името му неправомерно е включено в подписката на някоя от партиите или коалициите, регистрирани за участие в местните избори на 25 октомври. 

Справката може да бъде направена на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК), в секцията "За избирателите". Предварително трябва да бъде поискан персонален идентификационен код (ПИК). Той се получава на заявения от избирателя електронен адрес и се активира чрез натискане върху линка в съобщението. След това кодът трябва да бъде въведен в полето за търсене в сайта на ЦИК, заедно с имената и ЕГН-то. 


Резултатът от проверката отнема няколко секунди, като включва всички вече проверени от комисията подписки. До 13 ч. днес това бяха подписките на 19 партии, коалиции и инициативни комитети. 

Ако избирател установи, че името му е използвано неправомерно, може да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни, чрез онлайн формуляр.

Проверката няма да е възможна само за местните коалиции, които се регистрират в общинските избирателни комисии, които пък нямат законово задължение да обявяват публично подписките.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване