09/03/15 12:20
(http://www.dnevnik.bg/)

Китай ще намали армията си и започва да строи самолетоносачи


По време на парада за отбелязването на края на Втората световна война, китайският президент Си Дзинпин обяви, че до 2017 г. армията на страната ще бъде съкратена с близо 300 000 души. В същото време се появи и информация, че държавата е започнала да строи два самолетоносача, предаде "Ройтерс".

Намалението на числеността на въоръжените сили ще е с над десет процента - за момента армията се съставлява от близо 2.3 милиона души.

Действията имат за цел да направят армията по-модерна, заявиха от министерството на отбраната, предаде агенция "Синхуа"

"Китайските въоръжени сили ще бъдат по-малко, но по-способни", гласи съобщението, което уверява, че това няма да намали способностите на държавата да се защитава. 

Китай намалява армията си за четвърти път от 1980 г. насам, като междувременно ускорява програмата за модернизация с разработките на стелт технологии  и анти-сателитни ракети.

Междувременно Тайван обяви, че разполага с информация, че Китай строи два самолетоносача, които ще бъдат със същия размер като единственият подобен кораб, с който разполага страната - 60 000-тонен кораб от СССР, който Китай закупи от Украйна.

Министерство на отбраната на Тайван твърди в доклад, че единият от новите кораби се строи в Шанхай, а другият - в североизточния град Далиан, предаде "Ройтерс".

Китай не е коментирал официално информацията. Много малко се знае за подобни китайски програми, които обикновено са обект на държавна тайна, но китайските медии бяха намекнали, че страната ще предприеме строителството на собствени самолетоносачи.

Анализатори коментират, че намаляването на числеността на армията няма да доведе до спад във военния бюджет на страната, тъй като ще има нужда от допълнителни средства за модернизация на въоръжението.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване