09/03/15 12:02
(http://www.dnevnik.bg/)

НАТО е отбранителен съюз, което не значи че е пасивен, обяви Плевнелиев


НАТО е отбранителен съюз, което не означава, че сме нерешителни и пасивни, обяви днес президентът Росен Плевнелиев, в речта си при откриването на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България. Той допълни, че създаването на подобни структури едновременно в шест европейски столици, е категоричен израз на ангажираността и солидарността в Алианса за защита на всички негови членове.

"Тези щабове ще бъдат свързващото звено между националните и съюзническите войски при провеждане на общи учения и тренировки, както и за логистично и инфраструктурно осигуряване на развръщането на Силите с много висока степен на готовност на НАТО при извънредни ситуации, застрашаващи сигурността и териториална цялост на страните членки по източния фланг, включително България", поясни държавният глава, цитиран от своя прессекретариат.

Плевнелие изрази мнение, че България подобрява своите способности за отбрана и противодействие. "НАТО е уникален съюз, в който всеки е важен. Ще изградим адекватни способности, за да защитим суверенитета и териториалната ни цялост", каза още Росен Плевнелиев. В заключение той посочи, че военните не бива повече да възлагат военни поръчки на ненатовски производители на оръжие.

От своя страна заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джейм Апатурай обяви, че Алиансът не търси конфронтация с нито една държава. "Всеки от съюзните в НАТО има ангажимент към останалите държави-членки. Държавите в региона обаче станаха по-нестабилни и за да се защитаваме, трябва да се адаптираме", добави той.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване