09/03/15 21:30
(http://www.klassa.bg/)

Онлайн инструмент разкрива характера ни на базата на „харесванията“ във Facebook

 Facebook притежава огромно количество информация за потребителите си – с кого от приятелския си кръг общуваме, колко време прекарваме в мрежата и какво казваме в съобщенията си, пише The Telegraph. Тези данни служат за създаване на личностен профил, с който са съобразени новинарския поток и рекламите, публикувани на страницата ни. Оказва се , че и само един единствен компонент от тази база данни – „харесванията“, е в състояние да разкрие чертите на характера ни. Екип от Кеймбриджския университет е разработил инструмент, който използва харесванията, за да създаде профил на личността ни. 
Онлайн инструментът „Apply Special Sauce” анализира харесванията във Facebook, за да установи пола, интелигентността, удовлетвореността от живота, сексуалните предпочитания, политическата и религиозната принадлежност, образованието и наличието или липсата на интимна връзка. Софтуерът прави оценка и според петфакторния модел на личността, чиито категории са отвореност, осъзнатост, екстровертност, готовност за сътрудничество и невротичност. Моделът показва дали сме импулсивни или организирани, консервативни или либерални и т.н. 
Инструментът е създаден от изследователи, а не от Facebook, но показва профила, който социалната мрежа може да създаде на базата на активността ни. В действителност харесванията са само малка част от информацията за нас, с която Facebook разполага. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване