09/03/15 06:45
(http://www.klassa.bg/)

Суперлунно затъмнение на 28 септември

 Пълното лунно затъмнение на 28 септември ще е много зрелищно, защото за пръв път от 30 години ще съвпадне със суперлуние, когато Луната се доближава максимално до Земята, съобщи в. “Дейли мейл”. Луната на 28-и септември ще е необичайно голяма и ярка, обагрена в червено. Затъмнение, съвпадащо със суперлуние, не е имало от 1982 г. Следващото ще е през 2033 г., посочи НАСА.

 

Пълното лунно затъмнение ще се вижда от Северна и Южна Америка, Африка, Западна Азия, Източния Тихи океан и Европа.

 

Специалист на НАСА обяснява явлението по следния начин: “Първо имаме пълнолуние, добавете към него най-близката точка на Луната по елиптичната й орбита около Земята, заради което ще изглежда до 14 процента по-голяма в диаметър. Това е суперлуна. Комбинирайте това със затъмнение, когато Луната минава зад Земята в сянката и получава червеникав оттенък”.

 

 При преминаването на Луната през перигея на нейната орбита тя ще се доближи на минималното разстояние от 363 700 км до Земята. Суперлуната в перигей може да изглежда до 30 пъти по-ярка в сравнение с апогея – най-отдалечената точка на орбитата.

 

При лунно затъмнение Луната не изчезва от небето, но внезапно потъмнява и става червена заради пречупване на светлината в земната атмосфера. Затова и такава Луна често се нарича кървава.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване