09/03/15 21:33
(http://www.klassa.bg/)

Учени разкриха тайната на дървета, устойчиви на горски пожари

 Испанските изследователи Бернабе и Хосе Моя не вярват на очите си, когато виждат, че над 20 000 хектара гори са овъглени, а в средата им се издига горичка от зелени кипариси, пише BBC News. Пожар, възникнал по-късно в опитен горски участък в Андила в испанската област Валенсия, дава възможност на учените да изследват устойчивостта на кипарисите. Участъкът е създаден през 80-те години на миналия век в рамките на финансирания от Европейския съюз проект CypFire с идеята да се тества устойчивостта на над 50 вида средиземноморски кипариси към болестотворни гъбички.
Пожарът предоставя поредното доказателство за устойчивостта на някои дървесни видове. “Когато отидохме там, видяхме, че всички обикновени дъбове, зелени дъбове, борове и хвойни са напълно изгорели, но само 1.27 процента от средиземноморските кипариси са се запалили”, посочват братята Моя. След пожара във Валенсия се провежда тригодишно международно проучване, чиято цел е да открие причините за устойчивостта и да установи дали тези дървета биха могли да служат като буферна зона при бързо разпространяващи се горски пожари. 
Причинените от хора пожари са главната причина за намаляването на горските масиви в средиземноморския регион. Над 269 000 пожари са регистрирани в областта между 2006 и 2010 година, като над 2 милиона хектара гори са изгорели, според Организацията по прехрана и земеделие към ООН. 
По време на изследването, чиито резултати са публикувани в Journal of Environmental Management, учените провеждат задълбочени тестове на дърветата, каквито не са правени преди. Те изследват не само мъртви сухи проби, но и живи клонки от различни места в короната. Резултатите показват високо съдържание на вода, която се запазва дори при екстремни горещина и суша, благодарение на специфичната структура на листата. Времето, за което средиземноморският кипарис се запалва е между пет и седем пъти по-дълго от това на други средиземноморски дървесни видове, отбелязва Моя. 
Учените използват избрани генотипове на разновидността Seiridium cardinale на средиземноморския кипарис, която е устойчива към вид заболяване на кората на дърветата, причиняващо изсъхване на големи части от короната и отделяне на смола от дънера и клоните. За разлика от други разновидности, които имат гъсти корони, клоните на тези кипариси израстват от ствола под ъгъл между 45 и 90 градуса. Това означава, че короната е рехава и мъртвите листа не се задържат в нея. Според д-р Джани Дела Рока от Института за устойчива защита на растенията в Италия, който участва в изследването, “структурата на короната на дадено дърво е важна, тъй като определя съотношението повърхност/обем на потенциалното гориво, количеството на циркулиращия въздух и задържането на влага.”
При видове с високо съдържание на смола, каквито са боровете, по време на фазата на нагряване се отделят летливи органични съединения, които имат изключително важна роля при предизвикване или усилване на горенето. Тестовете показват, че при боровете газоотделянето на тези запалими съединения става бързо. При кипарисите процесът протича по различен начин. Вероятно във фазата на нагряване съвсем малка част от тях се отделя под формата на газ и не усилва горенето. В момента Дела Рока и колегите му провеждат отделно изследване върху значението на летливите органични съединения за запалимостта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване