09/04/15 07:05
(http://www.klassa.bg/)

Китай демонстрира мощ пред света

 С хиляди полетели в небето гълъби - птици на мира, и с множество пъстроцветни балони, пуснати от млади участници в тържествата на площад “Тянанмън”, бе отбелязано приключването на вчерашния военен парад в китайската столица Пекин по случай 70-ата годишнина от победата във Втората световна война и съпротивителната война на китайския народ

 

срещу японските завоеватели

 

предаде ТАСС.

 

Петдесетте хиляди балона символизират желанието на Китай за мир в целия свят, уточни държавната телевизия.

 

В слово при откриването на парада президентът Си Цзинпин напомни, че Китай е изгубил през войната 35 милиона души, Съветският съюз - 27 милиона, а всички военни и цивилни жертви са надхвърлили сто милиона души. Той съобщи, че Китай ще намали с 300 000 души китайските въоръжени сили. Народноосвободителната армия на Китай - най-многобройната в света, наброява в момента 2,3 милиона военнослужещи, отбелязва АП.

 

По централния площад на Пекин дефилираха части от различните родове войски в китайската армия, камиони с ветерани, женски подразделения. Две жени пилоти прелетяха със самолети над множеството.

 

Най-интересни модели от показаната военна техника бяха междуконтиненталните балистични ракети Де Еф-5 (“Дунфън-5”), Де Еф-31 (“Дунфън-31”) и безпилотните летателни апарати “Илун” китайска конструкция. Зрителите видяха също танкови колони, самоходни артилерийски установки и бронетранспортьори - общо 500 бронирани коли, посочва ТАСС.

 

Официалният китайски печат отбеляза по-рано, че 10-метровите противокорабни ракети Де Еф-21 Де, качени на камиони с по 12 колела, се

 

демонстрират за пръв път пред публика

 

Данните за обсега им остават неточни - според западни военни експерти той е между 900 и 1000 км. Те излизат от атмосферата и пак влизат в нея със скорост около 3500 километра в час, което ги прави почти неуязвими за обикновената ПРО. Носят експлозивен заряд, достатъчен, за да нанесе значителни щети дори на самолетоносач.

 

В заключителната част от парада над площада летяха самолети за ранно предупреждение, придружени от изтребители, оцветили небето в различни багри, и други бойни летателни машини - общо 200 броя.

 

През цялото време парадът бе следен от присъствалите на трибуната официални гости от 49 държави, 30 от които бяха представени от президенти и министър-председатели. Сред тях бяха руският президент Владимир Путин, както и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. Но много западни лидери, включително и японският премиер Шиндзо Абе, се въздържаха от участие в събитието.


Обикновено покритото от смог небе над Пекин беше невероятно синьо, тъй като фабриките бяха затворени заради парада, барбекютата бяха забранени, а автомобилите – спрени от движение, за да бъде намалено замърсяването на въздуха.  В своята реч при откриването на парада президентът Си Цзинпин отдаде дължимото на „китайския народ, който непоколебимо и упорито се бори и победи агресията“ от Япония. Той също така каза, че „Китай ще остане решително ангажиран за мирно развитие“. „Без значение колко силен ще стане, Китай никога няма да търси хегемония или експанзия. Той никога няма да нанесе страданията от миналото си на която и да е нация“, каза президентът.

 

Според Би Би Си намаляването на личния състав на китайската армия няма да означава отслабване на военния капацитет на Китай. Пекин модернизира своя боен флот и авиацията си, така че не се нуждае от толкова много войници на сушата, за да демонстрира силата си по целия свят. Пекин е с втори като размер военен бюджет в света, като по-голям е само този на САЩ. Преди няколко месеца Китай надмина Германия и се превърна в третата сила по военни доставки в света. Продажбите на китайски оръжия се увеличиха със 150% през последните пет години.

 

За първи път всички показани на парада оръжия са произведени в Китай. Нямаше руско военно оборудване. През април Китай подписа сделка за доставката на 8 подводници на Пакистан, което е най-мащабната оръжейна сделка в досегашната китайска история. Има вероятност Пекин да работи за осъществяването на подобна сделка и с Тайланд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване