09/04/15 06:53
(http://www.klassa.bg/)

Смартфоните на държавните лидери

 Глобалната подслушвателна мрежа на Агенцията за национална сигурност на САЩ принуди много държавни ръководители да преосмислят отношението си към мобилните телефони. В навечерието на излизането на новото поколение iPhone изброяваме какви смартфони ползват политиците след откровенията на Едуард Сноудън, че АНС ги е шпионирала редовно.

 

BlackBerry

 

Канадският производител на смартфони със защита от проникване отдавна се радва на популярност сред лидерите на водещите държави. След като през 2013-а стана ясно, че мобилният апарат на канцлера на Германия Ангела Меркел е бил хакнат, нейната администрация предприе систематична замяна на iPhone с модела BlackBerry Z10s. Правителството купи 5000 от тези устройства с 256-битово кодиране и функция за безопасно изпращане на съобщенията. Те бяха оборудвани и със специална micro-SD карта с допълнителни програми за защита от подслушване. Цената на един от тези смартфони възлизаше на 2500 евро.

 

Самата Меркел обаче избра модела BlackBerry Q10 с пълноценна QWERTY-клави-атура. Нейният апарат също е добре защитен и предава данни по специална вътрешна VPN-връзка.

 

Барак Обама стана първият лидер на САЩ, на когото спецслужбите позволиха да ползва смартфон, и той предпочете BlackBerry. Американският президент ползва два апарата BlackBerry Curve 8900 и BlackBerry Q10, като му е строго забранено да говори по iPhone. Въпреки това Обама е фен на Apple и притежава iPad и MacBook.

 

BlackBerry е предпочитаният апарат и от британската кралица Елизабет II. Тя получи своя смартфон като подарък при посещение в завода на производителя в Канада през 2010-а.

 

Премиерът на Велико-британия Дейвид Камерън и пакистанският му колега Наваз Шариф също ползват BlackBerry.

 

Допълнителна защита и собствено производство

 

След скандала, предизвикан от изнесената от Сноудън информация за подслушването на Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд, френското правителство купи 14 000 свръхзащитени военни криптирани мобилни телефони Teorem, произведени от компанията Thales. Допълнителната защита на данните се обезпечава от оперирането на апаратите във фиксирани защитени правителствени мрежи. Тези телефони се използват за важни държавни разговори, но в ежедневието президентът Оланд разчита на iPhone 5s.

 

Владимир Путин, по собствените му думи, не използва смартфони, но пък винаги е готов да подкрепи руската продукция. През 2012-а президентът се появи пред публика с Android смартфона МТС „Глонасс 945", а в края на 2014-а – с YotaPhone 2, който представи на китайския лидер Си Цзинпин.

 

Не е известно самият Си Цзинпин с какъв смартфон е, но неговата съпруга е забелязвана да прави снимки с iPhone 5

 

HTC и Lumia

 

Ръководителят на Северна Корея Ким Чен Ун повече от всички други свои „колеги" по света трябва да се грижи за поверителността на телефонните си разговори и лесно може да се предположи, че той изобщо не използва смартфони. Но на една фотография самодържецът на КНДР беше забелязан с черен апарат, който прилича на HTC. Очевидно изборът на тайвански производител не противоречи на политическите възгледи на първия секретар на ЦК на Трудовата партия на Корея. Сред смартфоните, които са предпочитани от световните лидери, се нареждат и продуктите на Nokia/Microsoft. На канонизацията на Йоан Павел II и Йоан XXIII папа Франциск засне церемонията с Lumia 900.

 

Инглук Шинаватра, която е 28-ият премиер на Тайланд и първата жена на този пост, притежава пет смартфона, единият от които Lumia 920.

 

Samsung и iPhone

 

Министър-председателят на Русия Димитрий Медведев има имиджа на най-технологично напредничавия политик в обширната страна. Той активно публикува в Twitter, Facebook, Instagram и „ВКонтакте" (местния аналог на Facebook). Медведев получи iPhone 4 от ръцете на самия Стив Джобс и от 2011-а ползва iPad. После обаче премиерът смени апарата на Apple с конкурента Samsung Galaxy S4, който притежаваше до излизането на iPhone 5. Сега Медведев притежава iPhone 6, с който си прави селфита във фитнеса.

 

Руските спецслужби обаче не препоръчват на държавните служители да ползват продукцията на Apple, защото тя противоречи на законодателството за съхранение на личните данни на руските граждани на територията на РФ. Сега придворните на Путин постепенно преминават на Samsung и LG, чиито специални модели също имат добра защита срещу подслушване. Двата корейски производителя са били разглеждани и като вариант за свръзка на Барак Обама, но той е предпочел BlackBerry.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване