09/06/15 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Бездействието на Австралия за климатичните промени ще е водеща тема на тихоокеанските разговори

 Австралия и Нова Зеландия ще се изправят пред остри критики на Форума на тихоокеанските острови, пише британският в. The Guardian. Лидерите от региона са разочаровани, че страните не полагат повече усилия в борбата с изменението на климата, и се опасяват, че глобалното затопляне ще застраши оцеляването на много малки островчета.
Въпросът вероятно ще е водеща тема на срещата на върха на лидерите на тихоокеанските острови тази седмица в Порт Морсби, в навечерието на конференцията на ООН за изменението на климата в Париж по-късно през годината .
Тихоокеанските лидери искат света да работи за ограничаване на повишилите се с около градус и половина температури, опасявайки се, че ако стигнат до 2 градуса по Целзий това ще застраши много малки островчета.
Срещата започва в понеделник, шест месеца след като тайфунът Пам изравни със земята голяма част от остров Вануату и предизвика тежки наводнения в Тувалу, Кирибати и Маршаловите острови.
Домакин ще бъде Папуа-Нова Гвинея, която се бори с друг проблем - най-голямата суша от 20 години насам и потенциална хранителна криза. Премиерът, Питър О'Нийл, заяви, че последствията от Ел Ниньо са изострени заради изменението на климата.
Соломоновите острови и Вануату също преживяват продължителна суша.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване