09/06/15 09:21
(http://www.klassa.bg/)

БЕХ търси заем от 650 милиона евро, за да плати на американските тецове

 Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви вчера очакваната от месеци процедура за избор на банка, която да го кредитира, за да може да се издължи на т.нар. американски тецове - "Марица-изток" 1 и 3. Холдингът търси 650 милиона евро, или 1.271 милиарда лева. Те ще отидат в дъщерната Национална електрическа компания (НЕК), която трябва да се разплати с централите. 

Уреждането на дълговете по дългосрочните договори с двата теца - "Ей И Ес ЗС Марица- изток 1" ЕООД и "КонтурГлобал Марица-изток 3" АД бе едно от основанията за минималното поскъпване на цената на електроенергията за бита от 1 август. Към момента НЕК им дължи около 900 млн. лв., значително по-малко от новия заем. С централите бяха сключени споразумения за намаляване на цената за разполагаемост, но при изричното условие, че те ще влязат в сила, след като сметките им с държавния монополист бъдат изчистени. По изчисленията на КЕВР НЕК ще пести по 100 млн. лв. годишно, или около 1 млрд. лв. за целия срок до изтичането на договорите с централите.

Процедурата за избор на банка се проточи няколко месеца. Новите споразумения с тецовете трябваше да влязат в сила от 1 юли с новите цени на тока. Впоследствие обаче одобрението на цените за бизнеса и бита бе отложено за август. Заради липсата на пари влизането в сила на преподписаните споразумения с американските централи също се проточи.

От документите на БЕХ става ясно, че спечелилият кандидат първо трябва да осигури мостово финансиране до 650 млн. евро за срок от 9 до 12 месеца. Той ще е и инвестиционен консултант и водещ мениджър за издаването на облигации за същата сума. Критерият за оценка на офертите ще бъде икономически най-изгодната оферта. От участниците се изисква да внесат гаранция или депозит в размер на 100 000 лв. за 60 работни дни. Кандидатите трябва да са сред първите 25 инвестиционни банки по пазарен дял в пласирането на облигации, глобално или в региона на Европа, Близкия изток и Африка през 2014 г.

"Надяваме се, че процедурата ще се развие нормално във времето и ще се явят банки, които да дадат максимално добри условия за заем, които да бъдат в интерес на БЕХ и на българския енергиен сектор", каза вчера енергийният министър Теменужка Петкова. Търсеният кредит е повече, отколкото пари са нужни на НЕК, защото избирането на банка може да отнеме време, в което задълженията на НЕК да нараснат. "Има срокове, които са регламентирани и трябва да бъдат спазени, което предполага още месец и половина - два за развитие на процедурата", допълни Петкова. Тя разясни, че процедурите всъщност са две - първата е за осигуряване на кредит, а втората - за пускане на облигации.

По кредита няма да има държавна гаранция, добави министърът. "Нека да изчакаме предложенията и да видим къде ще се получат най-добрите условия", добави Теменужка Петкова. По думите й НЕК полага "огромни усилия", за да разплаща текущите си задължения, но това невинаги се получавало. Причината са дълговете на компанията, които гонят 3.5 млрд. лева.

Точно преди година се оказа, че финансово закъсалата НЕК е плащала с приоритет на някои свои фаворити. Сред любимите фирми на компанията са държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", както и свързваните с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел". Плащания с приоритет е имало и към ТЕЦ "Свилоза", сливенската "Топлофикация" и др. Останалите енергийни фирми е трябвало да почакат, докато получат парите си. Справката бе пусната от тогавашното икономическо министерство и дойде след ревизия в НЕК. Задълженията към "Марица-изток" 1 например са били покривани на 44%, а към "Марица-изток" 3 - на 51%.

В списъка бяха включени 50 компании, към които са били нареждани плащания през периода януари-юли миналата година. Само 34 дружества от списъка са получили 50% и над 50% от парите, които им дължи НЕК, а от компанията не обясниха на какъв принцип са покривали задълженията си. Дали тази практика продължава и в момента, не е ясно.



ДЕЖАВЮ

Само преди две години БЕХ приключи предварителното записване на облигационна емисия в размер на 500 милиона евро. Емисията е с падеж ноември 2018 г., а доходността е 4.287%. През пролетта на същата година от компанията анонсираха, че планират изтеглянето на облигационен заем, с помощта на който да покрият задълженията, свързани със строителството на АЕЦ "Белене". Част от парите трябваше да отидат и за други инвестиционни проекти, като изграждането на газовите връзки с част от съседните държави.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване