09/06/15 06:16
(http://www.klassa.bg/)

И премиерът помага за реформата в болниците

 Премиерът Бойко Борисов и здравният министър д-р Петър Москов са обсъдили в телефонен разговор в петък отхвърлените на второ четене в здравната комисия реформи в болниците. Това съобщиха за „Труд“ правителствени източници.

Двамата говорили, че в следващите дни до появата им в понеделник в столичната онкология, където ще се запознаят с разширяването на лъчетерапевтичния комплекс, ще трябва да се намери консенсус по спорните текстове в Закона за лечебните заведения. А поправките влизат за разглеждане на второ четене в пленарната зала навръх 9 септември.

В петък управляващи и опозиция единодушно отхвърлиха предложенията на министъра за приватизация на болниците, за комплексните грижи като условие за сключване на договор със здравната каса, за които толкова говори д-р Москов. Зачеркнаха и идеите му за обединения на лечебни заведения и сливането на психо-, онко- и кожните диспансери с местните многопрофилни болници.

ГЕРБ очакват Москов да разясни конкретно как вижда да се реализират поисканите от него комплексни грижи, заради които настоява за вливане и обединения на болници. „Ако една жена иска да бъде оперирана от рак на маточната шийка в добра столична АГ болница, а после да продължи лъчелечението си в местния онкологичен център примерно в Русе, защо да бъде лишавана от този достъп?! Нейното право на избор ще бъде нарушено, ако се принуждава да бъде оперирана в Русе и само там да й бъдат осигурени останалите грижи“, коментираха народни представители от партията на Бойко Борисов.

Депутатите от управляващата опозиция са за реформи в сектора, постоянно го заявяваха на четирите заседания на комисията тази седмица, но и постоянно питаха министъра за многото неизвестни, идващи с неговите идеи за промени. „Защо комплексните грижи трябва да се записват в закона, а не примерно в рамковия договор с НЗОК?! При изписването на пациента болниците могат да се накарат да го насочат към конкретно едно, две или три лечебни заведения, в които да е гарантирано да продължи терапията му“, дадоха примери за решение на проблема депутати от управляващото мнозинство.

От ГЕРБ добавиха, че клиничните пътеки са се изчерпали като приложение, те дават неравностойно устойностяване, а резултатът от лечението не е регламентиран. В същото време диагностично-свързаните групи, които биха осигурили реално плащане на извършените грижи и едновременно лечение на основното и съпътстващите заболявания, са зарязани и никой не работи за налагането им. А с тях грижите за болните българи щели да бъдат по-добри.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване