09/06/15 09:22
(http://www.klassa.bg/)

Икономиката е ускорила растежа си през второто тримесечие

 Българската икономика е пораснала малко по-бързо от първоначалните оценки през второто тримесечие на 2015 г. в сравнение с първото тримесечие. Това показват оповестените вчера ревизирани данни на Националната статистика за брутния вътрешен продукт (БВП).

Растежът през второто тримесечие вече се оценява на 0.5%, вместо първоначално прогнозираните 0.4%. На годишна база обаче БВП за периода април-юни се повишава с 2.2%. През първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2014 г. икономиката на страната порасна с 2%.

От данните става ясно, че по-добрите резултати за последните 3 изследвани месеца се дължат на ръста от 1.9% на операциите с недвижими имоти, подобрението с 1.5% на професионалните дейности и научни изследвания, както и ръста на добивната и преработваща промишленост, производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставката на води, канализационни услуги и управлението на отпадъци. Износът намалява равнището си с 3.9% спрямо предходното тримесечие, а вносът - с 1.6%.

Ръст в дела на реализираната добавена стойност за последната година има в сферата на услугите, както и на индустрията. Аграрният сектор пък е свил резултатите си. На земеделието вече се падат 4.4%, което е спад с 0.9 процентни пункта спрямо година по-рано. Индустрията увеличава дела си в икономиката от 30.4 на 30.6%, а услугите нарастват до 65%, при 64.3% преди година. Операциите с недвижими имоти растат с 6.2% за година, а професионалните дейности и научни изследвания - с 5.3%.

БЮДЖЕТ

Няма да има актуализация на бюджета. Това стана ясно вчера от коментар на финансовия министър Владислав Горанов в Народното събрание. "Има определени рискове с изпълнението на европейските програми", призна обаче той. По думите му в края на 2015 г. изтичат последните срокове, в които могат да се извършват плащания по предходния програмен период. Според Горанов оттам идват неизвестните и не може да се каже с точност какъв ще е крайният резултат за сметките на хазната. Преди дни премиерът Бойко Борисов изрази пълно доверие на финансовия министър и заяви, че само ако той предложи, ще има актуализация на бюджета.

ПРИХОДИ

Към края на август приходите в бюджета са били 21.5 млрд. лв., което е 70.9% от годишния разчет и с 12% повече, отколкото към същата дата на миналата година. Това отчете по време на парламентарния контрол Владислав Горанов. Въпросът беше зададен от депутата от БСП Георги Търновалийски, според когото добрата събираемост се дължи на "игра с цифрите" и на ръста на вътрешното потребление, а не на успехи в борбата със сивия сектор. "Ако смятате, че може да се постигне 12% номинален ръст с техниките, за които вие се съмнявате, съм готов да Ви поканя в Министерство на финансите и да Ви дам конкретна информация перо по перо", отговори Горанов. Той заяви още, че в дебатите за бюджета за 2016 г. може да се направи сериозен анализ защо голяма част от приходите, които постъпват сега, не са постъпвали в предходни години.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване