09/06/15 19:15
(http://www.dnevnik.bg/)

Орешарски още е готов да върши обществено полезна работа като експерт


Бившият премиер Пламен Орешарски заяви, че още през 2003 г. е приключил с политическата си кариера, но като експерт би давал съвети и би вършил "всякаква обществено полезна работа", стига някой да го потърси.

В интервю за "Нова телевизия" Орешарски повтори тезата, че е бил политик за кратко - във времето, когато беше зам.-председател на СДС (2002 - 2003 г.) и кандидат на партията за кмет на София, а всички останали постове - включително премиерския, е заемал в качеството си на експерт и даде да се разбере, че не изключва и вбъдеще да поеме подобни ангажименти, макар че основната му професия и призвание да е академичното преподаване.

Той обаче отрече да възнамерява да се кандидатира за президент на изборите догодина, като посочи, че постът държавен глава е политически. 

В коментар за едногодишното управление на кабинета си бившият премиер каза, че се чувства употребен от обстоятелствата, тъй като мандатът му е съвпаднал с период, когато разделителните линии в обществото вече са били маркирани. "Лесно забравихме онази пролет, когато имаше масови протести и случаи на самозапалване. В такава среда не може да се очакват само позитиви, а обратното", посочи Орешарски и допълни, че някой е трябвало да свърши "черната работа" и  той не е имал против да го направи.

Както в повечето си интервюта в последните две години бившият премиер отново отговори на няколко пъти на въпроса кой е номинирал Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), което отприщи многохилядни антиправителствени протести в страната. Като автори на идеята той посочи лидерите на БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан. Уточни, че за него кандидатурата е била изненада, но се съмнява, че е можел да ги разубеди.


Орешарски повтори и тезата си, че протестите са били спонтанни само в началото си, след което са били "стимулирани" и даде да се разбере, че е имал опасения от "далеч по-неприятни неща от мирни протести", но правителството ги избегнало. 

В отговор на въпрос каза, че се чува периодично по телефона със Станишев и Местан, но "за дребни житейски неща, не толкова политика, колкото може да се предполага". Той потвърди, че е бил в централата на БСП преди седмица и уточни, че е разговарял с лидера на социалистите Михаил Миков за финансовите политики на партията.

Орешарски отрече да е оказвал влияние върху медиите през мандата си. Той заяви, че няма нищо общо със смяната на водещите в сутрешния блок на Би Ти Ви след интервюто с него, когато за първи път беше принуден в ефир да отговаря на въпроса кой е предложил Пеевски начело на ДАНС. В това интервю Орешарски отказа да отговаря на въпроса, а дни по-късно сутрешният блок неочаквано излезе в лятна отпуска. Предаването се завърна в ефира с други водещи, а тогавашните титуляри - Ана Цолова и Виктор Николаев, преминаха в "Нова телевизия".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване