09/06/15 06:05
(http://www.klassa.bg/)

Президентът на Украйна призова да се лиши Русия от право на вето в Съвета за сигурност на ООН

 Русия трябва да бъде лишена от правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, когато е страна в даден конфликт, това заяви президентът на Украйна Петро Порошенко в интервю за The Voice of America
„Мисля, че Русия може да остане в Съвета за сигурност, но тя трябва да бъде лишена от правото си на вето в конфликтите, в които е страна. Подобен ход не само ще направи механизмите на Съвета за сигурност на ООН по-добри, но и ще върне ефективността на тези механизми, които сега са блокирани и не могат да изпълняват ролята си. Нямаме друга алтернатива“, каза Порошенко. 
Украинският президент се надява да се създаде Международен трибунал по делото за малайзийския самолет в хода на Общото събрание на ООН в края на септември.
По думите му това е терористична атака и Украйна, заедно с Холандия, Испания, Белгия, Малайзия и целия свят трябва да потърси отговорност за това катастрофално нападение. 
„Светът има право да знае кой е отговорен. За съжаление, само една държава в против такъв трибунал и това е Русия. Особено тъжно е, че тази страна, която е член на Съвета за сигурност на ООН и главен агресор срещу Украйна, има право на вето. Въпреки това, ние продължаваме усилията“, добави украинският президент.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване