09/06/15 16:25
(http://pik.bg)

Средната възраст на лекарите у нас е около 50- 52 години

Средната възраст на лекарите у нас е около 50- 52 години

Средната възраст на лекарите в България за последните десетина години е около 50- 52 години. Това каза пред Радио „Фокус д-р Петко Желязков, председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в Бургас. Според него е европейска практика, лекарите, които работят в по-неблагоприятни условия и с по-ниско заплащане, да практикуват в страни, където има по-висок жизнен стандарт. 

„Това е една тенденция, лекарите от Източна Европа да заминават към Западна Европа, а лекарите от Западна Европа заминават за Щатите или Швеция, където възнагражденията са още по-високи“, обясни специалистът като посочи, че това се превръща в голям проблем. 

„Средната възраст на лекарите в България за последните десетина години е около 50- 52 години. Оказва се, че все по- малко лекари, които сега завършват, желаят да останат да работят в страната. Повечето, над 80 %, желаят при взимането на специалност да заминат да работят в Западна Европа, така че това е една тенденция, която в близките години не виждам как може да се обърне“, коментира Желязков. 

По неговите думи, здравната администрация в страната не благоприятства за развитието на младите лекари, особено младите лекари в специалността „Обща медицина“. По неговите думи, последната Наредба за специализацията кара атестираните практики да заплатят пълна заплата на този лекар. 

„Държавата се отдръпва от този свои ангажимент и предоставя това задължение на лекаря, който ще поеме обучението да заплати цялата заплата. Това в големите болници може би не е чак толкова голям проблем, но при една акредитирана практика за първична помощ, ако трябва да се обучава млад лекар, той трябва да получи над 1000 лева обикновено“, обясни общопрактикуващият лекар. Според него, няма нужда специализантът да е на пълен работен ден. 

„Това са едни неразбории, които пречат на специализацията на младите лекари и е може би в основата на тяхното желание да заминат на Запад“, коментира д-р Желязков. С тези проблеми са запознати компетентните органи и се търси решение. Наблюдава се заплащане на труда на специализантите, не толкова високо, но преди младият лекар е заплащал за своето обучение. 

По неговите наблюдения, винаги има недостиг на лични лекари и незаети практики. По неговите думи, проблемът е от години, особено в някои области на страната. Той посочи, че такъв проблем има в Айтос и околните села в общината. „Въпреки, че няма оставен пациент без личен лекар, той е записан някъде. Въпросът е, че този лекар може да обслужва 8-10 селца и обслужването на това население е много трудно“, разясни д-р Желязков, като допълни, че при липса на личен транспорт е трудно на личния лекар да удовлетвори всички изисквания на пациентите.

„Много по- лесно е практиката да е в голям град, така че лекарят да си стои на едно място и пациентите да идват при него“, категоричен беше той. По неговите думи, в област Бургас дефицитът не е толкова остър като в други области на страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване