09/06/15 10:01
(http://pik.bg)

Японският посланик даде старт на първия за България екиден маратон

Японският посланик даде старт на първия за България екиден маратон

Пред Националния стадион „Васил Левски“ бе даден стартът на първия за България екиден маратон.

Екиден, преведен на български означава щафета. В маратона ще вземат участие 48 отбора. Обиколката на маршрута е 5 км, като се бяга в централната част на град София по асфалтовите глави улици. Общата сума на километрите е 42 км. Очаква се първите маратонци да финишират около 12.15 часа.

Този вид маратон се прави навсякъде по света, а в България се прави за първи път, но се надявам да стане традиция и в следващите години, разказа Даниел Дуков, организатор на събитието. Днес е Денят на Съединението, а щафетата символизира съединение. Всички 6 участници бягат на 6 септември в един отбор, добави той. От своя страна Такаши Коидзуми, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, който даде старт на маратона, заяви, че като японец е извънредно радостен, че думата екиден, която е свързана с Япония се използва все още в международната общност по света и сега, и тук в София, България.

„Екидният маратон е различен от маратона, в който се състезават индивидуални състезатели. При него става дума за формиране на отбор от състезатели, които участват в щафетното бягане на дълго разстояние и се състезават за най-добро време. Най-важното е по какъв начин ще се изготви стратегия за състезание по трасето и как да се подобри взаимодействието в групата. Въпреки, че всеки бегач ще даде максималното от себе си, основното от тръпката е, че всеки състезател се състезава за себе си, а дава всички сили за победата на целия отбор”, посочи още посланикът на Япония.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване