09/07/15 12:21
(http://pik.bg)

Вежди Рашидов подари на музиканта и композитор Милчо Левиев бронзов портрет на неговия брат - художника Йоан Левиев

Вежди Рашидов подари на музиканта и композитор Милчо Левиев бронзов портрет на неговия брат - художника Йоан Левиев

Министърът на културата Вежди Рашидов подари на легендарния джаз музикант и композитор Милчо Левиев бронзов портрет на неговия брат - големият български художник Йоан Левиев по време на специална церемония в зала „Колегиум” на Министерството на културата, предаде „Фокус”.

Министър Вежди Рашидов разказа, че е изваял бронзовия портрета на Йоан Левиев още през далечната 1987 година след шега между двамата. „Бях много близък с Йоан. Чрез тази скулптура все едно брат ти ще е до теб. Затова казвам, че изкуството не си отива, дори когато ние си отидем. Портретът е нещо велико. Това е послание за образ във времето”, заяви министър Рашидов.

„Да се разделиш с едно произведение е все едно да се разделиш с детето си”, допълни той. Министър Рашидов уточни, че има две такива скулптури на Йоан Леви, направени от него, като едната от тях се намира в Националната галерия на Армения в Ереван. Другата дълги години е стояла в ателието му, преди да реши да я подари на брата на художника. Министър Рашидов обясни, че стигнал до това решение първо на шега, след едно посещение на Милчо Левиев в кабинета му, при което се наложило министърът на културата да остави своя гост да го чака много дълго.

"После си казах защо да го държа при себе си. Не съм ревнив към красивите неща. Трудно дарявам скулптури. По-скоро бих ги продал, за да даря парите. Това е по-разумно. Хората, когато имат нужда от помощ, имат нужда от реални пари, а не от вещи", коментира министър Рашидов. "Така стигнах до това решение и дойде денят, в който да връча този портрет на именно на брата на Йоан. Той много се зарадва", добави министърът на културата.

Милчо Левиев обеща на министър Рашидов, че ще сложи скулптурата на видно място в дома си и ще я показва на всички свои гости.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване