09/07/15 16:10
(http://pik.bg)

Дървесината след снежното бедствие край Кърджали още не е разчистена

Дървесината след снежното бедствие край Кърджали още не е разчистена

Тонове дървесна маса, паднала под снеговете през мартенското бедствие край Кърджали, все още не е разчистена.

По този повод днес областният управител Илия Илиев събра ръководителите на отговорните институции и разпореди приоритетно разчистване на горските пътища от посечените дървета, клони и дънери. Това трябва да стане преди началото на зимния сезон, за да се осигури безпрепятствено движение на пожарните автомобили и спасителната техника, подчерта той. Илиев поиска да бъде изготвена точна справка за количествата почистена и извозена към момента дървесина, и подчерта, че е недопустимо зимата да започне с риск за сигурността на населението и инфраструктурата.

Горските стопанства са направили проверки по райони, от Регионалната дирекция по горите са установили близо 440 000 кубика паднала дървесина, което означава, че 2% от иглолистните дървета са поразени от снежната стихия. В лесничейството в района на село Женда са инспектирани 90% от терените, там работят 6 местни фирми и 4 външни. Представителите на Областното пътно управление обаче предупредиха, че камионите се претоварват, повреждат еластичните заграждения по пътищата, складират край пътя дървени талпи без обозначения, което създава проблеми при почистването на сервитута на републиканската мрежа.

От Регионалната дирекция на огнеборците настояха при добива на дървесина да се прилагат изцяло мерките за пожарна безопасност, тъй като проверките са констатирали значителни пропуски и нарушения. В началото на март т.г. безпрецедентните снеговалежи блокираха напълно живота в цялата Кърджалийска област, нанесоха огромни поражения на инфраструктурата и комуникациите, а преспите взеха 6 жертви.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване