09/07/15 21:26
(http://pik.bg)

Жан-Клод Юнкер ще представи обновен план за справяне с бежанската криза

Жан-Клод Юнкер ще представи обновен план за справяне с бежанската криза

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще представи обновен план за справяне с бежанската криза. Това съобщи пред „Фокус“ Филиз Хюсменова, заместник-председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент. По думите й предложението ще засяга задължително участие на държавите-членки в разпределянето на 160 хил. бежанци от Италия, Гърция и Унгария.

„На държавите, които отказват да приемат бежанци вероятно ще бъде предложено на първо време да участват с годишен финансов принос. Германия, Франция и Испания, като едни от най-големите държави, ще поемат повече от половината бежанци“, обясни евродепутатът. По думите й очаква се в предложението на Юнкер да фигурира и събирането на пръстови отпечатъци, за регистриране на новопристигащи бежанци.

„Вероятно ще бъде осъвременен списъкът на т.нар „сигурни държави“ на произход. Според германските власти над 30% от пристигащите всеки ден са от Албания, бивша Югославия“, обясни Хюсменова. „Ясно е едно – не може само с една от мярка, необходими са системи от мерки“.

Филиз Хюсменова каза още, че позицията на Алианса на либералите и демократите е, че трябва да бъде създаде централизирана европейска система за обработка на молбите за предоставяне на убежище. По думите й по този начин мигрантският проблем ще бъде разрешен на европейско ниво.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване